Mormânt misterios, descoperit în Grecia. Arheologii spun că este cel mai important sanctuar funerar descoperit vreodată în Elada (VIDEO)

01 Oct 2015
Mormânt misterios, descoperit în Grecia. Arheologii spun că este cel mai important sanctuar funerar descoperit vreodată în Elada (VIDEO)
Mai mulți arheologi greci au anunțat ieri că mormântul antic descoperit în nordul Greciei, în 2012, este probabil un monument dedicat lui Hephaestion, tovarăș al lui Alexandru cel Mare, scrie AFP, citată de Agerpres. "Presupunem că este un sanctuar funerar dedicat lui Hephaestion. Nu știm dacă este îngropat în interiorul lui", a declarat presei Katerina Peristeri, care conduce lucrările arheologice în situl Amphipolis. 

Mormântul masiv din Amphipolis, aflat la circa 60 de kilometri de orașul Serres, este cel mai important descoperit vreodată în Grecia. El a fost scos la lumină în 2012 și deschis anul trecut, alimentând speculațiile conform cărora ar fi putut fi dedicat unui apropiat al lui Alexandru, mamei sale, Olympia, sau soției sale, Roxana. Cercetările nu au dus deocamdată la găsirea unui răspuns definitiv.

Arheologii au găsit trei inscripții, printre care una este monograma lui Hephaestion.
 
Alți arheologi pun însă sub semnul întrebării descoperirea echipei Katerinei Peristeri, apreciind că mormântul a fost realizat în timpul romanilor și nu al macedonenilor. Peristeri susține totuși că el a fost construit în secolul al IV-lea î.e.n., între 325 și 300, și a fost utilizat până în epoca romană.
 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră