Micul secret murdar al NASA

26 Mar 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Micul secret murdar al NASA

O cameră curată este o zonă închisă în care factorii contaminanți și poluanții sunt atent monitorizați și reglementați. Este locul unde rachetele sunt decontaminate înainte de a se deplasa în spațiu, iar probele din spațiu sunt stocate astfel încât rezultatele oricărui experiment sau analize ulterioare să nu fie compromise de prezența microbilor tereştri, scrie iflscience.com.

Centrul Spațial Johnson (JSC) din Houston,Texas, are o cameră NASA curată cu clasa ISO 6 (clasa 1 este cea mai curată și clasa 9 este cea mai murdară) utilizată pentru a stoca meteoriţii din Antarctica care au venit pe Pământ de pe alte planete. În prezent se pregătește să primească probe de pe Marte și de pe asteroidul Bennu.

Se pare, însă, că această cameră curată nu este atât de curată. Probele luate de pe podea și de pe bancul de lucru indică faptul că JSC a fost contaminată printr-o infestare mascată cu fungi. Informaţia a fost prezentată la cea de-a 49-a Conferință de Științe Lunare și Planetare, care a avut loc săptămâna trecută în Texas.

Cercetătorii au găsit între 4 şi 28 de celule în zone cât o fotografie de pașaport (51 pe 51 milimetri). Cifra a fost chiar mai mare într-un filtru de aer de pompare care nu a fost deschis timp de aproape 40 de ani.

Din fericire, acest lucru se întâmplă doar pe părțile exterioare ale filtrului, astfel că este puțin probabil ca acesta să infecteze oricare dintre meteoriți, care sunt depozitați în dulapurile cu azot și protejaţi prin sisteme de securitate.

În afară de exteriorul filtrului de aer, nivelul microbilor tereştri din centru este similar cu cel din alte încăperi curate, incluzând Laboratorul de Propulsie Jet NASA din Pasadena, California și Centrul Spațial Kennedy din Florida. Cu toate acestea, majoritatea microbilor din aceste centre au fost bacterii.

În JSC, între 83 și 97% dintre microbii din laboratorul meteoritului au fost fungi, în special din familia Penicillium. Acest lucru este problematic, deoarece ciupercile pot infecta cu ușurință probele și pot ajusta formarea chimică a meteoritilor, eventual afectând orice experimente sau analize care au loc ulterior.

Deci, de ce există rate ridicate de ciuperci aici în comparație cu alte locații? Este posibil ca testele anterioare să nu fi utilizat combinația corectă de condiții alimentare și incubare pentru a examina probele pentru ciuperci.

"Mă întreb dacă nu am găsi ciuperci şi în alte locații pentru că nici nu le-am căutat", a declarat Aaron Regberg, care a prezentat rezultatele.

"Aş caracteriza [rezultatele] ca o deschidere a ochilor", a declarat pentru Science Magazine Marc Fries, curatorul colecției de praf cosmic de la SA și care nu a fost implicat în cercetare. "În acest punct, ne întoarcem de unde am plecat deoarece ciupercile reprezintă o parte importantă a contaminării microbiene", a mai spus el.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră