Spectacol bizar pe cer: Mercur, Venus, Saturn, Marte și Jupiter, aliniate perfect

19 Ian 2016 | scris de Magda Marincovici
Spectacol bizar pe cer: Mercur, Venus, Saturn, Marte și Jupiter, aliniate perfect



Potrivit lui Alan Duffy, cercetător la Universitatea Swinburne din Melbourne, citat de MaxiSciences, alinierea celor cinci planete este o bizarerie a universului. Toate planetele au o traiectorie proprie. Ele vor apărea deasupra orizontului: Jupiter prima planetă, urmată de Marte, Saturn, Venus și, în final, de Mercur. Ora exactă a apariției lor pe cer variază în fiecare zi și va depinde de locul ne găsim fiecare.

Cum observăm planetele?
Pentru a profita de ineditul spectacol, astrofizicienii ne recomandă să alegem un loc umbros, departe de lumina orașelor. Cel mai bun moment este seara, când cerul este relativ degajat, cu ajutorul unui telescop obișnuit.

Cele mai vizibile sunt Venus și Jupiter, grație luminozității lor. Marte, mai întunecată, va putea fi totuși reperată datorită luminozității roșiatice, caracteristice.

Marea provocare va fi planeta Mercur, spune Alan Duffy. Apropiată de orizont, perioada sa de apariție va fi foarte scurtă și va necesita condiții speciale pentru a fi eventual observată. Dar, cum perioada de aliniere este suficient de lungă, probabil, vom avea timp să localizăm inclusiv planeta Mercur.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră