Fenomen rar după cutremurul de 6,9 grade din Japonia

22 Noi 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Fenomen rar după cutremurul de 6,9 grade din Japonia

Imaginile cu acest tip de maree  au invadat site-urile de ştiri şi reţelele de socializare, tinzând să devină un tsunami în sine, dar ce anume produce valurile lente care se propagă pe râuri şi canale?

Conform profesorului şi geofizicianului Andy Newman, acest tip de maree se formează când un val din ocean este împins pe un canal sau pe o cale de acces îngustă. Forţa apei se concentrează pe suprafeţe mici şi împinge apa împotriva cursului normal, ducând la formarea unor valuri lente care se deplasează în amontele unui râu sau al unui curent dintr-un golf sau estuar.

Sunt doar câteva locuri pe Pământ, ca rezultat al geografiei locale, în care se formează astfel de maree: Golful Fundy din Canada, râul Severn din Anglia şi râul Qiantang River din estul Chinei. În timpul mareelor de genul celor care apar în timpul fenomenului de Lună Plină, valurile mari creează un efect vizual deosebit, care atrage multă lume şi chiar surferi. 

Deşi aceste maree speciale generate de tsunami nu sunt la fel de periculoase ca tsunami în sine, ele pot avea impact asupra apelor interioare. Valurile acestor maree se pot deplasa pe o distanţă de câteva mile în interior şi îi pot surprinde pe cei aflaţi în amonte şi pot provoca pagube.

 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră