Deşi benefice, exerciţiile fizice nu reprezintă cheia scăderii în greutate!

08 Feb 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Deşi benefice, exerciţiile fizice nu reprezintă cheia scăderii în greutate!

Un studiu internaţional condus de Universitatea Loyola din Chicago oferă probe noi şi convingătoare că exerciţiile fizice nu reprezintă cheia scăderii în greutate, relatează medicalxpress.com.

Cercetările, care s-au concentrat pe adulţi cu origini africane din SUA şi din alte patru ţări, arată că nici activitatea fizică, nici sedentarismul nu sunt asociate cu creşterea în greutate. Studiul a fost publicat în jurnalul PeerJ.

"Rezultatele studiului nostru arată că activitatea fizică nu ne protejează de creşterea în greutate", spune autorul studiului Lara R. Dugas. Exerciţiile fizice sunt benefice pentru sănătate, de la reducerea riscului pentru boli cardiace, diabet şi cancer, la îmbunătăţirea sănătăţii mintale şi a stării psihice.

Oamenii activi tind să fie mai sănătoşi şi să trăiască mai mult. Dar, pe de o parte exerciţiile fizice ard caloriile, iar pe de altă parte cresc apetitul, ceea ce îi determină pe cei care le practică să mânânce mai mult sau să fie mai puţin activi în restul zilei.

Unii experţi sugerează că o scădere a activităţii fizice, în special la locul de muncă, este un factor cheie în epidemia de obezitate. Dar alte studii, precum cel realizat de Universitatea Loyola, în cadrul căruia activitatea fizică a fost măsurată obiectiv, iar subiecţii au fost urmăriţi de-a lungul timpului, nu au găsit nici o legătură semnificativă între creşterea în greutate şi exerciţiile fizice. Studiul Loyola a fost realizat pe 1.944 adulţi, cu vârste cuprinse între 25 şi 40 de ani din 5 state - SUA, Ghana, Jamaica, Africa de Sud şi Seychelles.

Cercetările anterioare au arătat că, atunci când oamenii erau întrebaţi despre activitatea lor fizică, aveau tendinţa de a o supraestima. Pentru a oferi o măsurătoare obiectivă, participanţii la studiul Loyola au fost dotaţi cu nişte dispozitive numite accelerometru, care măsurau energia consumată, numărul de paşi, greutatea, înălţimea şi grăsimea corporală. După o primă examinare, participanţilor la studiu li s-a cerut să revină după un an sau doi.

Surprinzător, pentru fiecare ţară s-a înregistrat o creştere în greutate la subiecţii care au respectat recomandările unui ghid de fitness, cu exerciţii moderate şi intense, practicate cel puţin două ore şi jumătate pe săptămână. Cercetătorii au descoperit că singurii factori, asociaţi semnificativ cu creşterea în greutate, la prima examinare a subiecţilor, sunt vârsta şi sexul. 
 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră