Concluzie alarmantă: Am ajuns să trăim pe Planeta de plastic

20 Iul 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Concluzie alarmantă: Am ajuns să trăim pe Planeta de plastic

Uitați de denumirea "Pământ" - "Planeta de plastic" ar putea fi un titlu mai potrivit pentru lumea în care trăim. Este concluzia unui grup de oameni de știință din SUA după ce au măsurat, pentru prima dată, cantitatea totală de plastic produsă din anii 1950, când materialul a fost fabricat pentru prima dată la scară largă, relatează huffingtonpost.com.

Cifra la care au ajuns este ameţitoare: 8,3 miliarde de tone metrice de materiale plastice virgine produse în întreaga lume, începând din 1950. O cantitate egală cu greutatea a 25 000 de clădiri Empire State sau un miliard de elefanți, potrivit BBC.

"Este chiar o cifră uimitoare", a declarat autorul principal al studiului, Roland Geyer, un ecolog industrial la Universitatea din California, Santa Barbara, pentru NPR. Dacă ați răspândit tot plasticul până la nivelul gleznei "acesta ar putea acoperi o zonă de dimensiunea Argentinei, care este a opta cea mai mare țară din lume", a spus el.

Geyer și colegii săi au publicat miercuri concluziile studiului în revista ScienceAdvances.

În cadrul studiului, cercetătorii descriu modul în care producția de plastic s-a accelerat rapid în ultimii ani. Aproximativ jumătate din plasticul produs vreodată a fost făcut numai în ultimii 13 ani.

Plasticul este un material ieftin, rezistent și versatil, și este folosit în toate, de la echipamente medicale până la componente de avioane şi fibrele din hainele noastre. Cercetătorii recunosc că este foarte util, ceea ce explică popularitatea sa în creștere.

Numai că dintre toate materialele plastice produse până în prezent, doar 9% au fost reciclate, arată studiul. Doisprezece la sută au fost incinerate. Restul a ajuns în depozitele de deșeuri sau au poluat oceanele și alte medii naturale.

În 2015, inginerul de mediu Jenna Jambeck a constatat că aproximativ 38 miliarde kg de deşeuri de plastic sfârşesc în oceanele noastre în fiecare an. Dacă nu se face nimic pentru a limita aceste inundații cu plastic, cifra se va dubla până în 2025. "Suntem copleșiți de propriile deșeuri", a declarat pentru HuffPost, în mai, Jambeck.

Din moment ce aproape toate materialele plastice nu sunt biodegradabile, ele se menţin "cu noi de sute de ani", umflând depozitele de deșeuri sau plutind pe mări şi oceane, a declarat Geyer pentru NPR.

Și încă nu se ştie care este impactul deșeurilor de plastic asupra sănătății oamenilor, a ecosistemelor și a altor organisme vii. Consumul de materiale plastice a depășit cu mult cercetarea științifică a materialului și a impactului acestuia, spun oamenii de știință.

Cercetările preliminare pe această temă prezintă totuşi o imagine sumbră. Ocean Conservancy a spus că materialele plastice amenință cel puțin 600 de specii sălbatice diferite. Alte studii sugerează că oamenii consumă materiale plastice prin fructele de mare pe care le mânâncă.

Geyer și echipa sa speră că noile lor cercetări vor oferi o perspectivă asupra problemei materialelor plastice și vor determina oamenii să acționeze.

"Mantra noastră este că nu poţi face ceea ce nu măsori", a declarat el pentru BBC. "Deci, ideea noastră este să prezentăm datele, fără să spunem lumii ce ar trebui să facă, şi să începem, într-adevăr, o discuție reală și concertată", a conchis Geyer.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră