Guvernul SUA a aprobat. O companie va trimite rămăşiţe umane pe Lună

04 Aug 2016 | scris de Gheorghe Voicu
 Guvernul SUA a aprobat. O companie va trimite rămăşiţe umane pe Lună

O companie din Florida a primit din partea guvernului american, miercuri, permisiunea de a trimite o sondă robotizată pe Lună în 2017, a anunţat fondatorul companiei. Este pentru prima dată când Statele Unite aprobă o misiune spaţială privată dincolo de orbita Terrei, informează Reuters,scrie news.ro.

 


Această aprobare fără precedent acordată de Federal Aviation Administration (FAA) pentru misiunea Moon Express a pus bazele unui cadru legal şi normativ, în virtutea căruia vor fi realizate şi alte expediţii spaţiale comerciale, pe Lună, asteroizi şi Marte.
După ce a primit aprobarea din partea Biroului de Transporturi Comerciale Spaţiale din cadrul FAA, Moon Express, o companie privată cu sediul în Cape Canaveral, a anunţat că va lansa o sondă spaţială pe Lună, cu ocazia unei misiuni de două săptămâni, în 2017. Aceste dezvăluiri au fost făcute de Bob Richards, fondatorul şi CEO-ul companiei Moon Express.
În misiunea ei spre suprafaţa lunară, acea sondă va avea la bord câteva instrumente ştiinţifice, dar şi câteva materiale de ordin personal, precum rămăşiţe umane incinerate.

 

Sonda va realiza şi o serie de fotografii şi înregistrări video, pe care le va transmite pe Terra.
Până miercuri, nicio agenţie guvernamentală nu a fost recunoscută ca având autoritatea de a controla misiuni private dincolo de orbita Terrei, deşi, în virtutea unui tratat internaţional, Statele Unite sunt responsabile pentru orice zboruri în spaţiu realizate de entităţile sale non-guvernamentale.
Până miercuri, doar agenţiile guvernamentale au lansat dispozitive spaţiale dincolo de orbita Terrei.


Pentru a rezolva această situaţie, FAA, care deţine deja jurisdicţia asupra lansărilor de rachete comerciale din Statele Unite, a coordonat o revizuire de către mai multe agenţii guvernamentale a propunerii înaintate de Mars Express, ce a inclus paşii pe care compania trebuie să îi facă, pentru a respecta reglementările prevăzute în Tratatul spaţiului extraatmosferic (Outer Space Treaty) din 1967.
Alte companii private sunt aşteptate să urmeze, în curând, acest drum deschis de Mars Express.


Elon Musk, fondatorul şi CEO-ul companiei Space Exploration Technologies (SpaceX), intenţionează să trimită un vehicul spaţial pe Marte în 2018. Acea misiune generează deja controverse, în special în privinţa protejării formelor de viaţă potenţiale de pe planeta roşie de contaminarea cu microbi de pe Terra.
Printre celelalte misiuni spaţiale private în pregătire se află misiuni ce vizeză mineritul pe asteroizi, amenajarea unor laboratoare spaţiale perfect operaţionale şi lansarea unor misiuni de service şi mentenanţă a sateliţilor.


Protecţia planetară reprezintă o chestiune de mai mică importanţă când vine vorba de misiunile pe Lună, însă, chiar şi aşa, Moon Express va trebui să nu deranjeze siturile în care au avut loc aselenizările istorice din timpul misiunilor Apollo.
NASA şi alte agenţii guvernamentale americane, inclusiv Departamentul Apărării, Departamentul de Stat şi Departamentul de Comerţ, au convenit în final că, pentru această misiune, nu este nevoie de adoptarea unei legi noi.


Ca parte a acordului anunţat miercuri, NASA va consilia, dar nu va reglementa, activităţile pe care Moon Express le va desfăşura pe Lună.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră