Ciocnirea cu un asteroid e doar o chestiune de timp. Cine spune asta

20 Iun 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Ciocnirea cu un asteroid e doar o chestiune de timp. Cine spune asta

Un astrofizician de la Universitatea Queen din Belfast avertizează că ciocnirea Pământului cu un asteroid este doar o chestiune de timp, relatează phys.org.

Profesorul Alan Fitzsimmons, de la Centrul de cercetare astrofizică al Universităţii, spune că nu se pune problema dacă va avea loc o ciocnire cu un asteroid, ci când se va întâmpla acest lucru.  

Alături de omul de ştiinţă Brian Cox şi astronauţi de pe Apollo 9 precum Rusty Schweickart şi colegul său de pe Staţia Spatială Internaţională, Nicole Stott, profesorul Fitzsimmons va insista asupra acestei ameninţări cu ocazia Zilei asteroidului, pe 30 iunie. 

În 1908, un mic asteroid a explodat în Siberia, peste Tunguska, făcând ravagii pe o suprafaţă de 800 mile pătrate. Profesorul Fitzsimmons avertizează că o lovitură similară, neaşteptată, în lumea de azi, ar putea distruge cu uşurinţă un oraş mare, iar un asteroid mai mare ar putea fi şi mai periculos.

"E important de ştiut că oamenii de ştiinţă şi inginerii au făcut paşi importanţi în detectarea asteroizilor din apropierea Pământului şi în înţelegerea ameninţării pe care o reprezintă aceştia. Peste 1800 de obiecte posibil periculoase au fost descoperite până acum, dar sunt mult mai multe care aşteaptă să fie găsite. Astronomii găsesc asteroizi în apropierea Pământului în fiecare zi, dar majoritatea nu sunt periculoşi. Dar este încă posibil ca următorul fenomen Tunguska să ne ia prin surprindere, şi, deşi stăm mai bine în detectarea asteroizilor mari, asta nu ne ajută cu nimic dacă nu suntem pregătiţi să facem ceva", a spus profesorul. Fitzsimmons

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră