Chinezii lovesc din nou. Au clonat cinci maimuțe dintr-un singur macac, pentru cercetări medicale

27 Ian 2019 | scris de A.V.
Chinezii lovesc din nou. Au clonat cinci maimuțe dintr-un singur macac, pentru cercetări medicale

Oamenii de ştiinţă din China au clonat cinci maimuţe dintr-un singur macac, clonele fiind utilizate pentru cercetări medicale legate de tulburările ritmului circadian la om, care determină tulburări ale somnului, depresie şi Alzheimer, susţin două articole publicate în jurnalul chinez de limbă engleză National Science Review.

Cercetătorii, angajaţi ai Institutului de Neuroştiinţe din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe din Shanghai, susţin că maimuţele clonate sunt ideale pentru cercetarea potenţialelor remedii pentru tulburările de somn, asociate la oameni unor probleme precum depresia sau bolile neurodegenerative.

Anunţul lor vine în contextul unei controverse majore care înconjoară naşterea primilor copii modificaţi genetic, în cadrul unui experiment secret condus de omul de ştiinţă chinez He Jiankui.

Autorităţile din sudul Chinei au declarat în această săptămână că He "a condus ilegal cercetarea în căutarea faimei şi a câştigului personal", potrivit agenţiei de presă Xinhua.

Anul trecut, oamenii de ştiinţă chinezi au anunţat naşterea primelor maimuţe clonate, Zhong Zhong şi Hua Hua, prin aceeaşi tehnică prin care a apărut pe lume oaia Dolly cu circa 20 de ani în urmă.

Cele cinci clone au fost create folosind aceeaşi metodă - transferul nucleului unei celule somatice. Pe de altă parte, în timp ce Zhong Zhong şi Hua Hua au fost create folosind celule de la un fetus avortat, cele cinci maimuţe sunt clonele unui adult tânăr, căruia i-a fost alterată gena BMAL1 pentru a-i perturba ceasul biologic.

Presa oficială chineză subliniază că este prima dată când este realizată clonarea multiplă dintr-o singură maimuţă, în scopuri de cercetări biomedicale. Experimentul ar putea genera noi îngrijorări cu privire la etica biomedicală, subliniază corespondenţii BBC.

 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră