China a confirmat nașterea a doi bebeluși modificați genetic. Acum încotro o ia Omenirea?

22 Ian 2019 | scris de Marina Constantinoiu
China a confirmat nașterea a doi bebeluși modificați genetic. Acum încotro o ia Omenirea?

Autoritățile chineze au confirmat oficial nașterea unor bebeluși al căror ADN a fost modificat genetic, ca urmare a unor experimente efectuate de cercetătorul chinez He Jiankui, anunță Agenția China Nouă.

O anchetă polițienească referitoare la cercetările efectuate de He Jiankui a stabilit că omul de știință chinez a creat acești bebeluși modificați genetic încălcând o serie de legi, inclusiv chineze.

He Jiankui a provocat o amplă polemică în comunitatea științifică mondială, în noiembrie 2018, anunțând nașterea a doi bebeluși gemeni al caror ADN a fost modificat pentru a-i face rezistenți împotriva virusului SIDA. Ulterior, el a evocat la un forum din Hong Kong “o altă sarcină potențială” implicând o a doua femeie.

Autoritățile au confirmat că o altă femeie este însărcinată în urma experimentelor realizate de cercetător. Acesta urmează să fie vizat de o anchetă a poliției.

Femeia și cei doi gemeni născuți anterior vor fi plasați sub observație medicală.

Potrivit rezultatelor anchetei, cercetătorul a produs documente false de evaluare etică, a reunit cu titlu privat o echipă de cercetători din care au făcut parte și cercetători străini, și a utilizat o tehnologie cu o securitate și eficiență îndoielnice.

În total, opt cupluri s-au oferit voluntare pentru experiment, dintre care unul a abandonat pe parcurs.

Guvernul chinez a cerut suspendarea activităților sale științifice. Dosarul lui He Jinakui va fi transferat organelor însărcinate cu securitatea publică, a precizat agenția de presă chineză.

Acest tip de modificare genetică realizată pe ființe umane este interzisă în majoritatea țărilor, inclusiv în China.

 

 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră