Cel mai mare safir stea albastru din lume, descoperit în Sri Lanka

05 Ian 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Cel mai mare safir stea albastru din lume, descoperit în Sri Lanka

Safirele stea au primit această denumire datorită reflecţiei unei stele pe suprafaţa lor după şlefuire. Conform presei locale, piatra preţioasă a fost descoperită anul trecut, în august, în Ratnapura, un oraş aflat în sudul Sri Lankăi, cunoscut ca oraşul pietrelor preţioase.

Actualul proprietar al safirului, care nu a dorit să-şi decline identitatea, a declarat că destinul acestuia este să fie o piesă nepreţuită într-un muzeu şi că e atât de mare incât nu-l vede montat în nici un fel de bijuterie. El nu a vrut să dezvăluie cât a plătit pentru safir.

"În momentul în care l-am văzut, am decis să-l cumpăr. Am bănuit că trebuie să fie cel mai mare safir stea albastru din lume. Mi-am asumat riscul şi l-am cumpărat ", a mai spus proprietarul. El a adăugat că va numi safirul "Steaua lui Adam", conform credinţei musulmane că profetul Adam a venit în Sri Lanka după de a fost alungat din Grădina Edenului.

Ministrul Industriei şi Comerţului din Sri Lanka, Rishad Bathiudeen, a declarat că exporturile de pietre preţioase ale ţării au crescut cu 135%, de la 70 millioane de dolari în 2010 la 165 millioane de dolari în 2014. "Se estimează că cererea la nivel global de pietre preţioase şi bijuterii va avea o rată de creştere anuală de 6% până în 2020 ", a spus anul trecut Bathiudeen.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră