Calypso, legendara navă a lui Cousteau, afectată de un incendiu

20 Sep 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Calypso, legendara navă a lui Cousteau, afectată de un incendiu

Fundația Cousteau anunţă că un incendiu al legendarei nave Calypso, a exploratorului Jacques Cousteau, a întârziat restaurarea ambarcaţiunii cu șase până la opt luni, relatează Associated Press.

Reprezentantul proiectului, Brogan Campbell, a declarat miercuri că incendiul, care a izbucnit la  primele ore ale zilei de 12 septembrie într-o șantier naval din Turcia, a afectat porțiunile nou instalate ale navei, lăsând însă intacte elementele istorice ale navei. Daunele nu vor afecta restaurarea navei, un simbol global al protecției mediului, a spus ea.

Cousteau a transformat Calypso, un fost minisweeper al Marinei Regale, într-un vas oceanografic pentru expedițiile sale de pionierat. Nava a fost implicată în filmarea documentarului de Oscar "The Silent World" , care a adus imaginile plafonului marin în casele a milioane de spectatori.

Legendara Calypso se află la reparaţii într-un șantier naval din Turcia, din 2016. În prezent, poliţia turcă face o anchetă pentru a stabili cauzele incendiului. Focul nu a provocat victime umane, iar amploarea pagubelor este încă în curs de evaluare. Se pare că numai piesele de lemn nou instalate ale navei au fost afectate, nu structura inițială, conform paginii oficiale a Fundaţiei Cousteau

 "Am luptat de peste 20 de ani pentru a proteja moștenirea pe care căpitanul a transmis-o Societății Cousteau. Este o misiune pasionată și complexă, pe care nu o voi abandona, indiferent de obstacolele de-a lungul drumului. Pentru Calypso, avem o șantier naval excelent, cu manageri de proiect dedicați și dulgheri cu motivație excepțională, care au lucrat cu dragoste și pricepere. Pentru ei, și pentru toți cei care împărtășesc speranța de a vedea reconstruirea acestei nave, vreau să reușesc", a declarat Francine Cousteau, președinta Fundaţiei Cousteau.

"Calypso a inspirat milioane de oameni să iubească Oceanul. Ea este un simbol al protecției mediului. Astăzi, mai mult ca niciodată, avem nevoie de ea pentru a continua această misiune", a declarat şi Pierre-Yves Cousteau, cel mai tânăr fiu al căpitanului Jacques-Yves Cousteau.

Fost ofițer francez de marină, explorator al vieții subacvatice în domeniul oceanografiei, fotograf, producător de filme și inventator de aparate submarine, Jacque Ives Cousteau a murit acum 20 de ani.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră