Bărbaţii scunzi, predispuşi la chelie

09 Mar 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Bărbaţii scunzi, predispuşi la chelie

Cercetătorii de la Universitatea Bonn din Germania au descoperit o legătură genetică între pierderea părului şi înălţime, culoarea părului şi densitatea osoasă, relatează mirror.co.uk.

“Am reuşit să identificăm 63 de modificări în genomul uman care cresc riscul pierderii premature a părului", a declarat dr. Stefanie Heilmann-Heimbach, conducărorul studiului. "Unele dintre aceste modificări au legătură cu unele boli şi alte trăsături, cum ar fi o statură mai mică", a adăugat ea.

Rezultatele au fost obţinute în urma analizei comparative a cazurilor a 11.000 de bărbaţi care au chelit prematur şi a 12.000 care nu au suferit o asemenea pierdere. Analiza genetică a confirmat, de asemenea, legătura dintre pierderea părului şi un risc crescut de cancer de prostată. 

Legătura cu bolile cardiace este mult mai complicată. Genele care reduc riscul se găsesc împreună cele care îl cresc. "De asemenea, am descoperit legătura dintre culoarea pielii şi densitatea osoasă", a explicat prof. Markus Nöthen, directorul  Institutului de Genetică umană din Universitatea Bonn.

"Ceea ce înseamnă că bărbaţii care chelesc ar trebui să se expună la soare pentru a sintetiza vitamina D. Acestea ar putea explica de ce bărbaţii albi chelesc prematur", a mai spus el.

Mecanismul molecular care creează legătura dintre pierderea prematură a părului şi alte boli a fost, însă, înţeles parţial. Echipa de cercetători spune că va aprofunda acest aspect pe viitor. 

Ei au precizat, totodată, că pierderea părului nu înseamnă automat şi o îmbolnăvire rapidă de cancer. "Bărbaţii care chelesc prematur nu trebuie să fie îngrijoraţi", a dat asigurări prof. Nöthen. "Riscul de boală creşte uşor. Oricum, e interesant să vezi că pierderea părului nu este o caracteristică izolată, ci este în legătură cu alte caracteristici", a mai spus profesorul.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră