Asteroid GIGANT, din ce în ce mai aproape de TERRA. Ce spun specialiştii NASA (VIDEO)

15 Mai 2015
Asteroid GIGANT, din ce în ce mai aproape de TERRA. Ce spun specialiştii NASA (VIDEO)
Agenția Spațială Americană a confirmat faptul că asteroidul 1999 FN53 a trecut pe lângă Terra, la o distanță de 26 de ori mai mare decât cea de la Pământ la lună.
 
Potrivit NASA, 1999 FN53, care are o lățime de 1 kilometru, se apropie din ce în ce mai mult de planeta noastră, însă nu reprezintă un pericol pentru omenire.
 
"Este o trecere prin apropiere în cel mai larg sens al termenului. Am calculat mişcarea asteroidului şi în următorii 3000 de ani nu va prezenta o ameninţare pentru Pământ", a declarat Paul Chodas, un manager al NASA.
 
Un impact cu un corp de asemenea proporţii ar putea fi devastator, susțin specialiștii. 
 
Asteroidul 1999 FN53 este cel mai mare corp în radarul NASA în acest moment. A fost descoperit prima dată în martie 1999 şi va trece pe lângă Terra cu o viteză de 14 km/secundă. 
 
Sute de asteroizi amenință să lovească Pământul
 
Experții Agenției spațiale europene (ESA) au declarat, luna trecută, că există circa 500 de asteroizi care reprezintă o potențială amenințare pentru Pământ. Declarațiile au fost făcute la centrul operațional NEO din campusul ce găzduiește Centrul de Cercetări ale Pământului al ESA de la Frascati, Italia.
 
"Există circa 500 de obiecte apropiate de Pământ (Near Earth Objects — NEO) identificate, ce ar putea în 100 de ani eventual să atingă Pământul, chiar dacă această probabilitate este foarte scăzută, în unele cazuri de una la un milion. Le observăm traiectoriile, încercăm să le prevedem evoluția și dacă reprezintă, eventual, un risc. În cazul unui pericol real, avem două soluții la care ne putem gândi acum. Prima este accidentul de circulație cosmic. Imaginați-vă un vehicul, asteroidul în acest caz, apoi un alt vehicul, instrumentul nostru, care îl tamponează și îl deviază de la traiectoria lui. Deviat puțin câte puțin, ar putea fi îndepărtat probabil de Pământ. A doua soluție este distrugerea asteroidului printr-o explozie nucleară", a spus Detlef Koschny, șef sector NEO. 
 
Un asteroid de circa 10 kilometri diametru a lovit Terra acum circa 65 milioane de ani, determinând schimbări climatice despre care se crede că au dus la dispariția dinozaurilor și a altor forme de viață terestră din acea epocă. Se presupune că asteroizi mari pot lovi Pământul o dată la 100 de ani, dar previziunile nu se bazează pe dovezi solide. (V.M.)

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră