Studiu: Aerul din Rio de Janeiro, mai periculos decât apa

03 Aug 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Studiu: Aerul din Rio de Janeiro, mai periculos decât apa

Aerul din Rio nu era în limitele de poluare recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii nici când oraşul a câştigat dreptul de a găzdui jocurile din 2009 şi nu este nici acum. De ani de zile, aceste limite stabilite de OMS sunt depăşite şi mii de brazilieni mor anual din cauza unor complicaţii provocate de calitatea proastă a aerului.

"Cu siguranţă nu este un <aer olimpic>”, afirmă Paulo Saldiva, patolog la Universitatea Sao Paulo şi membru în comitetul OMS. "S-a acordat mai multă atenţie poluării apei din Rio, dar, de departe, cei mai mulţi oameni mor din cauza poluării aerului decât a apei", a mai spus el. 

Trei sferturi din poluarea din Rio este produsă de gazele de eşapament eliminate în atmosferă de cele 2,7 milioane de maşini care circulă pe străzi. Din 2008, aerul din Rio de Janeiro a depăşit de 2-3 ori limitele OMS pentru particule, cel mai periculos factor poluant. Cu excepţia Beijingului, Rio are cel mai poluat aer dintre toate oraşele care au găzduit jocurile olimpice, din 1980 încoace, când oamenii de ştiinţă au început să facă măsurători.

 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră