A fost descoperit un nou continent: Zealandia

17 Feb 2017 | scris de Gabriela Antoniu
A fost descoperit un nou continent: Zealandia

Noua Zeelandă este cunoscută ca fiind vecina mai mică a Australiei, dar oamenii de ştiinţă au descoperit că aceasta este aşezată deasupra unui continent necunoscut anterior- Zealandia, relatează news.sky.com.

Acesta se afla în poporţie de 94% sub apă, dar îndeplineşte toate criteriile specifice celorlate 7 continente, spun cercetătorii. Întinderea de 1,9 milioane de mile pătrate include insulele nordice şi sudice ale Noii Zeelande, precum şi Noua Caledonie şi alte teritorii şi grupuri de insule.

Acestea au făcut parte din supercontinentul Gondwana care s-a rupt acum 100 milioane de ani. " Valoarea ştiinţifică a clasificării Zealandiei ca şi continent e mai mult decât un nume în plus pe o listă ", se arată în studiul publicat în revista societăţii americane de geologie, GSA Today.

"Un astfel de continent poate fi scufundat, dar faptul că nu e fragmentat îl face folositor pentru studierea coeziunii şi rupturii plăcii continentale", se mai arată în studiu.

Conducătorul studiului, Nick Mortimer, spune că cercetătorii au strâns date despre Zealandia timp de peste 20 de ani. Sarcina lor a fost dificilă deoarece cea mai mare parte a acestuia se afl[ sub apă.

"Dacă am putea să tragem oceanele, atunci toată lumea ar vedea clar că există lanţuri de munţi, iar un mare continent se ridică", a declarat Mortimer. 

"Ce sperăm noi e ca Zealandia să apară pe hărţi, în şcoli, pretutindeni". a spus el. "Cred că revelaţia unui nou continent este destul de interesantă", a adăugat Mortimer.

Sursa foto: news.sky.com

 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră