A fost creat primul embrion om-porc

27 Ian 2017 | scris de Gabriela Antoniu
A fost creat primul embrion om-porc

Oamenii de ştiinţă au creat cu succes un embrion-himeră om-porc, care s-a dezvoltat timp de o lună. Embrionul ciudat conţinea sub  0.0001% celule umane, restul fiind de porc, dar există indiciii că aceste himere pot fi create folosind material genetic de la om şi porc, relatează mirror.co.uk.

Himerele erau animale mitice, un amestec de leu, capră şi şerpi, iar cercetătorii folosesc acum termenul pentru realizarea unor experimente. Conform studiului, aceste himere au fost create prin injectarea unor celule stem umane în embrioni de porc, rezultând circa 2000 de hibrizi. 

Embrionii au fost implantaţi ulterior în femele porc surogat. Dintre cei 2000 de hibrizi, peste 150 s-au dezvoltat în himere aproape în întregime porc, ponderea materialului uman fiind de 10.000 de celule.  

Deşi incredibil, cercetătorii spun că celulele umane au continuat să se dezvolte în interiorul porcului surogat. După o lună, acestea au fost extrase pentru a fi analizate. Unul dintre scopurile experimentului este de a obţine organe umane crescute în interiorul unor animale, care se potrivesc din punct de vedere genetic cu persoana căreia îi sunt destinate. După experiment, embrionii hibrizi au fost distruşi.

Juan Carlos Izpisua Belmonte, care a condus experimentul la Salk Institute for Biological Studies din La Jolla, California, a declarat că “scopul principal este de a dezvolta organe şi ţesuturi funcţionale, care pot fi transplantate". "Suntem încă departe de acest lucru. Este însă un prim pas important", a spus Belmonte.

Alţi oameni de ştiinţă au anunţat că au reuşit să înţeleagă cum se poate creşte în şobolani ţesut pancreatic de şoareci. Săptămâna trecută s-a dezvăluit că pancreasul de şoarece crescut în interiorul unui şobolan tratează cu succes diabetul. 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră