O companie cumpără ADN din regiunea italiană cu cei mai mulţi centenari

19 Iul 2016 | scris de Gabriela Antoniu
O companie cumpără ADN din regiunea italiană cu cei mai mulţi centenari

Compania Tiziana Life Sciences din Londra spune că regiunea Ogliastra are o prevalenţă a centenarilor de 50 de ori mai mare decât Marea Britanie sau SUA.

Preşedintele companiei, Napoleone Ferrara, a declarat că afacerea de €258,000 de euro dă companiei şansa de a studia monstrele de ADN şi de a face un pas înainte în înţelegerea fenomenului îmbătrânirii şi a îmbolnăvirii. 

Un studiu din 2004 a relevat că speranţa de viaţă în regiunea est-centrală a Sardiniei este semnificativ mai mare decât în orice altă parte a insulei italiene. 

Studiul susţine că nu se cunosc cauzele acestei longevităţi, dar cercetătorii spun că majoritetea zonelor din lume cu o populaţie longevivă, aşa numitele zone albastre, se găsesc în regiuni muntoase, cu o rată ridicată a cosangvinizării şi o rată scăzută a imigrării. Ceea ce reprezintă o posibilă explicaţie a dezvoltării unei zestre genetice care protejează populaţia de anumite boli.

Afacerea companiei britanice vine la câteva luni după ce cercetătorii americani şi italieni au anunţat lansarea unui studiu privind centenarii din Acciaroli, lângă Salerno, în sudul Italiei, incluzând secvenţele genetice integrale ale 300 de locuitori, precum şi cercetarea obiceiurilor alimentare şi teste cognitive.

Alan Maisel, cercetător la University of California, San Diego School of Medicine, spune că locuitorii din Acciaroli trăiesc mult în ciuda unor obiceiuri nesănătoase şi tendinţe cum ar fi fumatul şi obezitatea. El spune că localnicii mai în vârstă mănâncă foarte mult rosmarin, ulei de peşte, se plimbă în zone deluroase şi au o viaţă sexuală activă. 

Eşantioanele de la Ogliastra, colectate de o companie din Cagliari, nu sunt primele cumpărate de o companie de biotehnologie, care caută astfel să se repoziţioneze.

Amgen, un grup american de biotehnologie, a cumpărat deCode Genetics în 2012  pentru 415 milioane de dolari  pentru a avea acces la uriaşa bază de date genetice a companiei islandeze. În luna mai, Amgen a anunţat că a descoperit o variaţie genetică rară asociată persoanelor cu un risc scăzut de boli cardiace.

Persoanele cu o astfel de variaţie genetică au nivelul colesterolului rău mult mai scăzut, descoperirea ajutând la dezvoltarea unor noi medicamente pentru bolile cardiace. 

Oamenii de ştiinţă de la Tiziana încearcă acum să descopere ce seturi de gene ale locuitorilor din Ogliastra sunt moştenite. “Credem că echipa noastră va reuşi să descopere medicamente noi de genul Avastin şi metode de diagnosticare precum testul PSA pentru cancerul de prostată, folosind resursele biobăncii",  susţine compania.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră