TURUL FRANŢEI. Sagan, pentru prima oară în galben

03 Iul 2016 | scris de Sorin Anghel
TURUL FRANŢEI. Sagan, pentru prima oară în galben


N-ai cum să te plictiseşti în Normandia, cea mai frumoasă regiune din Franţa. Ai aici tot ce trebuie. Ai mare, ai sol variat, ai istorie şi artă. Asta este Franţa cea adevărată, nu cea întâlnită la Paris. De vreţi să faceţi cunoştinţă cu poporul francez, nu trebuie să mergeţi în oraşul de pe Sena, ci în provincie, prin localităţile mici, unde se simte aerul boemul al celei mai frumoase ţări din lume. Nu întâmplător Franţa este cea mai vizitată ţară de pe intreg mapamondul. Anual, 7 milioane de turişti sunt înregistraţi în mod oficial în structurile hoteliere din Hexagon.

De frumuseţea Normandiei ne-a convins şi Turul Franţei, iar etapă a 2-a, desfăşurată duminică, între Saint-Lo şi Cherbourg, a fost o bijuterie nu doar datorită locurile senzaţionale, cu peisaje superbe, prin care a trecut caravana, ci şi pentru suspansul care a existat până în ultima clipă a cursei. Traseul nu s-a mai terminat în plat, ca sâmbătă. De data aceasta a fost un final în căţărare, numai bun pentru ca marii favoriti ai întrecerii să îşi testeze forţele. Iar sita a cernut déjà. Alberto Contador are o întârziere de un minut şi două secunde faţă de tricoul galben, purtat chiar de către coechipierul sau de la Tinkoff, slovacul Peter Sagan. Sigur că spaniolul nu trebuie să se raporteze la Sagan, însă Froome şi Quintana sunt la numai 14 secunde depărtare de liderul clasamentului general.

Un alt rutier care a ieşit şifonat din Normandia este Richie Porte, de la BMC. Acesta a avut parte de o defecţiune tehnică şi nu a mai putut recupera, astfel că acum este în urma lui Sagan cu un minut şi 59 de secunde.

La Cherbourg, Sagan a câştigat etapa şi a devenit noul lider al clasamentului general, însă nu a îndrăznit să se bucure prea tare din moment ce coechipierul sau, Alberto Contador, omul pentru care echipa trebuie să tragă pentru a câştiga Turul Franţei, a trecut cu o întârziere serioasă linia de sosire. E clar că vom avea o ediţie foarte dura în acest an, însă nimeni nu se aştepta ca Froome şi Quintana să rămână fără urmăritori reali după numai două etape.

„Sunt foarte surprins că am câştigat. Am crezut că au existat încă doi rutieri în partea din faţă. Doar când m-am apropiat de linia de sosire mi-am dat seama că va fi un sprint pentru victorie. Sunt foarte fericit de ceea ce am realizat. Echipa mea a făcut astăzi o cursa mare. Roman Kreuziger m-a ajutat foarte mult la ultima urcare. Este de necrezut. Sunt pentru prima oară în galben. Este un tricou foarte frumos. Este un moment special”, a declarat Peter Sagan.


Luni se va desfăşura etapa a 3-a, din Granville până la Angers, pe o distanţă de 223,5 kilometri. Oraşul din care se va pleca este o staţiune din golful Mont-Saint-Michel, fiind şi locul în care s-a născut Christian Dior. Traseul cuprinde o cătarare de gradul 4, la Cote de Villedieu les Poeles, şi un sprint intermediar, la Bouille – Menard. Se va ajunge un Angers, un oraş al industriei tehnologice unic în Europa. Impactul tehnologic şi economic este enorm, mai ales că se estimează că în întreaga lume, până în 2020, 80 de miliarde de obiecte vor fi conectate la internet, ceea ce înseamnă că în fiecare casă din lume vor exista, în medie, 30 de astfel de gadgeturi.

Alte stiri din Sport

Ultima oră