Ninsorile masive au afectat o cursă de ciclism

24 Apr 2016 | scris de Sorin Anghel
Ninsorile masive au afectat o cursă de ciclism


Prognoza meteorologică s-a adeverit şi duminică a nins puternic şi sud-estul Belgiei. Astfel, pentru e evita accidentări grave, organizatorii cursei de ciclism de lângă Liege au decis ca la kilometrul 45 al traseului, toţi rutierii să se urce în maşinile echipelor şi să-şi reia parcursul de la kilometrul 75, cu puţin înainte de căţărarea pe Côte de La Roche-en-Ardenne. Decizia luată de către organizatori nu a afectat cu nimic ierarhia finală şi nici nu a stârnit nemulţumiri printre participanţi.


Ninsoarea de duminică, de la Liege, nu este prima care afectează o cursa de ciclism. Tot anul acesta, au existat probleme din cauza zăpezii în Paris – Nisa şi în Tirreno Adriatico. Noile protocoale internaţionale din ciclism permit organizatorilor să schimbe traseul de concurs dacă există pericolul unor accidente din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. Nici o decizie nu se poate lua însă înainte de a exista o consultare între un reprezentant al rutierilor, un arbitru de traseu şi un oficial al celor ce patronează cursa.


În cazul cursei Liege – Bastogne – Liege nu a mai fost însă nevoie de această întâlnire pentru că reprezentantul rutierilor, belgianul Kristof Vandewalle, a lipsit de la concurs din cauza unei gripe, însă atunci când a fost consultat telefonic nu era foarte convins că este nevoie de o schimbare a traseului deoarece temperatura era peste pragul de îngheţ. „Organizatorii au fost foarte bine pregătiţi şi au ţinut cont de condiţiile meteorologice extreme. Nimeni nu credea că zăpada va rămâne pe asfalt. Au fost însă porţiuni periculoase şi nimeni nu a vrut să rişte. Decizia a fost luată pe traseu, atunci când s-a descoperit care este realitatea de pe traseu. Eu am fost sunat inainte de start”, a declarat Vandewalle.


În locul acestuia, şi-a asumat rolul de „şef de sindicat” italianul Cristian Salvato. „Nu a fost o întâlnire faţă în faţă. Eu eram întâmplător la cursa. Am venit ca spectator. Am fost sunat şi mi-am dat acceptul să se facă această schimbare”, a mărturisit Salvato. Participanţii la întrecerea din Belgia se aşteptau la o vreme rece, aşa cum au prognozat meteorologii, ştiau că a nins, dar nu şi-au imaginat că zăpadă se va depune pe şosea.

Alte stiri din Sport

Ultima oră