Fotbalistul magic. Cum a fost umilită Barcelona de Real Madrid şi Manchester City

09 Mai 2017 | scris de Radu Popescu
Fotbalistul magic. Cum a fost umilită Barcelona de Real Madrid şi Manchester City

 

Unul dintre cele mai fascinante fenomene din fotbalul actual îl reprezintă goana marilor cluburi după noile talente,indiferent de colţul de lume s-ar afla.Şi în joc sunt sume mari,de zeci de milioane de euro...

În 2006 la academia de fotbal de pe lîngă Real Madrid sosea din Brazilia un puşti de care nu auzise nimeni. Un impresar din Rio intermediase venirea brazilianului dar cei din academie nu au părut impresionaţi de evoluţia acestuia. Se mişca bine în teren,dribla cu eleganţă dar ce brazilian nu ştie să jongleze cu minge? Mai era şi mofturos,după o lună i s-a făcut dor de casă şi a cerut să se reîntoarcă în Brazilia. Nimeni de la Real nu a băgat de seamă că de la şcoala lor de fotbal a plecat un brazilian pe care-l chema Neymar.

Trei ani mai tîrziu, la nici 17 ani,tînărul nebăgat în seamă la Real,debuta la Santos şi începea o carieră fulminantă. În 2013, la 21 de ani se transfera la Barcelona iar Real Madrid constata cu stupoare că avusese în propria curte un fotbalist de excepţie. Şi asta a lăsat traume pentru că Florentino Perez a încercat apoi să-l convingă pe fotbalist să plece din Catalonia. Fără rezultat dar povestea brazilianului reprezintă un exemplu despre cît de complicate sunt căile pentru găsirea unui mare fotbalist.

 

De unde să iei un fotbalist magic? Evident că din Brazilia sau Argentina. De aici şi bătălia surdă dintre cluburi .

Iată-l pe Gabriel Jesus,noul brazilian minune.Primul club care a pus ochii pe el a fost Barcelona,în 2015, cînd fotbalistul avea 18 ani.Andre Cury, omul care se ocupa de monitorizarea jucătorilor din America de Sud a trimis clubului catalan o atenţionare privind potenţialul fotbalistic al jucătorului. Şi mai era şi ieftin,doar 3 milioane de euro.

 

Staff-ul Barcelonei a ezitat-dacă Jesus venea la Barcelona s-ar fi dus automat la echipa a doua,n-ar fi avut loc în primul 11.

 

Un an mai tîrziu Jesus uimea Brazilia ,ajunsese deja în naţionala iar clauza sa de transfer era de 40 de milioane de euro.

Palmeiras,clubul la care juca acesta scade suma la 25 de milioane de euro dar Barcelona ezită. Robert Fernadez,secretarul tehnic al clubului-e omul care are un cuvînt decisiv în cumpărarea jucătorilor-crede că brazilianul ,la cei 19 ani ai săi, nu ar rezita la presiunea uriaşă de la un club ca Barcelona. A propus ca acesta să mai fie lăsat un an în Brazilia...

Mare eroare pentru că pe fir a intrat Txiki Bergirastain de la Manchester City-Txiki este fost jucător dar şi un membru important al staff-ului Barcelonei pe vremea lui Pep Guardiola. În treacăt fie spus ,după Carles Rexach, Txiki este unul dintre artizanii venirii lui Messi la clubul catalan.

Txiki nu a stat pe gînduri a plecat în Brazilia şi a perfectat un transfer de 32 de milioane de euro. Cum Gabriel Jesus ezita,el visa să ajungă la Barcelona, Pep Guardiola a plecat imediat la Rio pentru a-l convinge că City e varianta cea mai bună pentru el. Impresionat de faptul că chiar marele Pep a venit să discute cu el,jucătorul şi-a dat acordul. Iar Guardiola s-a dovedit,din nou, un norocos. Cînd a debutat ca antrenor şansa lui s-a numit Messi,argentinianul aflat la începutul carierei.

Acum,catalanul vrea să reconstruiască Manchester City pornind de la magicul brazilian . Şi s-ar putea să-i iasă. Iar Barcelona a rămas cu ochii în soare.

La fel s-a întîmplat cu Vinicius jr,

găsit de Andre Cury atunci cînd brazilianul avea doar 15 ani. Şi din nou clubul catalan a ezitat să facă o înţelegere cu jucătorul. Totuşi,lucrurile păreau să decurgă normal şi acum două săptămîni agenţii lui Vinicius au fost la Barcelona şi au semnat un precontract pentru 30 de milioane de de euro.

 

Chiar Vinicius a declarat că Barcelona este clubul lui favorit iar visul său este să joace alături de Neymar. Asta pînă acum două zile cînd Real Madrid a anunţat că fotbalistul a semnat cu clubul madrile n iar transferul va costa 61 de milioane de euro.Impresarii jucătorului au cedat în faţa sumei impresinante de transfer a Real-ului-de altfel ei vor primi un comision de 8 milioane de euro. De data aceasta Perez nu a mai ratat iar Barcelona s-a trezit pusă la colţ de rivalul istoric de pe Santiago Bernabeu...

 

De unde această bătalie pentru talente din cele mai îndepărtate colţuri ale lumii?

 

Toată lumea e fascinanta de povestea lui Messi. În primăvara anului 2000, Carles Rexach,fost fotbalist al Barcelonei se afla la Rosario,un oraş din Argentina. A vazut pe starda un grup de copii care jucau fotbal. L-a frapat imediat modul uimitor în care lovea mingea unul dintre ei. Era Messi.

 

Iar Rexach a decis că acest băieţaş trebuie adus imediat la academia Barcelonei, La Masia.

 

 

Barcelona a investit foarte puţin în Messi în schimb argentinianul a adus Barcelonei cea mai fastă perioadă din istoria sa. Comercial vorbind, clubul a devenit un brand cu impact major în toate ţările lumii,valoarea sa de piaţă a crescut exponenţial iar Barcelona de astăzi îşi dispută cu Real Madrid şi Manchester United poziţia de lider în topul celor mai mari cluburi de fotbal-ceea ce nici nu se punea problema înainte de epoca Messi.

 

Iată de ce toţi încearcă să găsească un alt fotbalist magic. E vorba de bani,la urma urmei...

 

 

 

 

 

Alte stiri din Sport

Ultima oră