Caz unic! Cluburi de fotbal din Germania donează 1,2 milioane de euro pentru salvarea a două foste campioane

05 Iun 2018 | scris de Istvan Deak
Caz unic! Cluburi de fotbal din Germania donează 1,2 milioane de euro pentru salvarea a două foste campioane

Vă puteți imagina cum ar fi ca FCSB să doneze din proprie inițiativă o sumă de bani celor de Dinamo, doar fiindcă aceștia au ajuns în play-out, situație care periclitează viitorul financiar al clubului? Sau CFR Cluj să doneze o sumă celor de la FCSB fiindcă cei din urmă au ratat titlul și nu își vor recupera investițiile, sau ca cei din Voluntari să doneze o sumă de bani celor din Timișoara fiindcă cei din urmă au ajuns în liga a 2-a în ultimele secunde al campionatului? Evident că nu.

Iată că în Germania se întâmplă și astfel de exemple de solidaritate. Cluburile din liga secundă au decis în unamitate și din proprie inițiativă să doneze 1,2 milioane de euro pentru formațiile FC Kaiserslautern (de 4 ori campioană a Germaniei 1951, 53, 91, 98) și Eintracht Braunschweig (campioană în 1967).

Ambele formații au retrogradat la finalul actualei stagiuni din liga secundă, iar cluburile concurente s-au pus de acord că au nevoie de ajutor pentru a trece mai ușor peste acest șoc financiar.

Pentru ca ambele formații să încaseze câte 600.000 de euro, fiecare club a donat 67.000 de euro. “Brutalitatea economică a retrogradării în Liga a 3-a nu poate fi descrisă în cuvinte. Având în vedere situația exceptională, în care două-treimi dintre combatante s-au bătut până în ultima etapă pentru evitarea retrogradării și nu au avut timp pentru întocmirea unui plan viabil pentru Liga a 3-a, cluburile s-au pus de acord încă din aprilie că indiferent cine va retrograda va încasa aceste sume strânse. Este o situație unică”, a comentat vicepreședintele Ligii Profesioniste Germane DFL, Helmut Hack.

Practic, cele două cluburi vor pierde de pe urma retrogradării aproape două-treimi din buget (drepturi tv, bilete, sponsori, marketing etc). Pentru Braunschweig este o dublă lovitură, fiindcă clubul a depus eforturi substanțiale ca să ajungă anul trecut în prima ligă, a pierdut barajul de promovare și astfel și cei mai buni jucători, iar acum merge în Liga a 3-a cu un viitor incert.

La FCK situația este și mai dramatică. Pentru a primi licența în 2013, clubul s-a împrumutat de la suporteri, care au adunat 6,7 milioane de euro, un imprumut acceptat de DFL ca garanție financiară doar cu condiția ca banii să fie restituiți până cel târziu la 1 august 2019.

Conducerea “diavolilor” a anunțat că a încheiat sezonul cu un minus de 2 milioane de euro și estimeaza că la finalul sezonului viitor minusul va ajunge la 5 milioane de euro, astfel că tremură serios că nu va primi nici măcar licența de a evolua în Liga a 3-a.

 

Alte stiri din Sport

Ultima oră