Amintiri despre înăbușirea în sânge a Primăverii de la Praga ale unei sportive românce din lotul de patinaj artistic

23 Aug 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Amintiri despre înăbușirea în sânge a Primăverii de la Praga ale unei sportive românce din lotul de patinaj artistic Galerie foto (4)

Cehii şi slovacii au comemorat marţi 21 august înăbuşirea de către tancurile sovietice a "primăverii de la Praga", în urmă cu 50 de ani. La 20 august a avut loc invazia în Cehoslovacia a statelor Pactului de la Varșovia, dirijată de Moscova.

În noaptea de 20 spre 21 august 1968 era strivită cu ajutorul tancurilor sovietice aşa numita “Primăvară de la Praga”. O enormă speranţă legată de capacitatea sistemului comunist de a se reforma din interior era spulberată cu brutalitate. Moscova a mobilizat la acea oră, în acest scop, 600 000 de soldaţi.

Așa a luat sfârșit visul edificării unui socialism cu față umană în Estul Europei, în care libertățile oamenilor să nu mai fie îngrădite, înainte de toate libertatea de expresie.

De notat că nici un soldat român nu făcea parte din aceste “trupe străine”, deşi România era membră a Tratatului de la Varşovia. Moscova nu a avut atunci încredere în Nicolae Ceauşescu şi în România, şi a preferat să organizeze strivirea “Primăverii de la Praga” cu ajutorul celorlalţi aliaţi din blocul comunist.

Evenimentele de atunci sunt încă vii în mințile oamenilor, atât în Cehoslovacia, cât și în România, de exemplu.

Fosta campioană naținală la juniori la patinaj artistic din anii 60, Constanța (Tuța) Ionescu își amintește evenimentele din acele zile pe care le-a trăit în fosta Cehoslovacie. Într-o postare în pagi