Zika persistă în creierul copilului peste șapte luni de la nașterea lui!

14 Dec 2016 | scris de Magda Marincovici
Zika persistă în creierul copilului peste șapte luni de la nașterea lui!

''Descoperirile noastre arată că Zika poate continua să se multiplice în creierele copiilor chiar și după naștere și că virusul poate persista în placentă timp de câteva luni — mult mai mult decât ne-am așteptat'', susține într-o declarație Julu Bhatnagar, lider al echipei de patologie moleculară din cadrul CDC.

Studiul, efectuat de cercetătorii de la CDC, a fost realizat pe un grup de 52 de pacienți suspectați de infecție cu virusul Zika, pe țesuturi cerebrale prelevate de la opt bebeluși cu microcefalie provocată de acest virus, decedați, precum și pe probe din țesut placentar de la 44 de femei: 22 care au născut copii aparent sănătoși și 22 care au născut bebeluși morți sau diagnosticați cu microcefalie.

Este demonstrat că viusul Zika este cauza microcefaliei la nou-născuți, care vin pe lume cu cutia craniană și creierul sub dimensiunile, ceea ce duce la dizabilități ireversibile.

Studiul realizat la CDC a descoperit că virusul Zika persistă în țesutul cerebral al copiilor și cel placentar al mamelor peste șapte luni de la data infectării mamelor.
Virusul Zika a fost descoperit la toți bebelușii cu microcefalie. Mamele acestora s-au infectat cu virusul Zika în primul trimestru de sarcină, ceea ce indică faptul că acest virus este mai periculos la începutul sarcinii.

''Nu știm cât timp rezistă virusul, însă persistența sa poate avea consecințe pentru copiii născuți cu microcefalie și pentru cei aparent sănătoși, ale căror mame au fost infectate cu virusul Zika în timpul sarcinii'', avertizează Bhatnagar.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră