Dr. Doina Goşa: Persoanele cu înţepături de ţânţari sunt amânate de la donarea de sânge

21 Sep 2016 | scris de Magda Marincovici
Dr. Doina Goşa: Persoanele cu înţepături de ţânţari sunt amânate de la donarea de sânge


Comparativ cu anul trecut, cazuri de infecţie cu virusul West Nile au fost înregistrate în toate sectoarele Bucureştiului (14). Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti transmite prin e-mail informaţii despre persoanele cu infecţie West Nile pentru a fi amânate de la donare. Iar noi, La Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti amânăm, aproximativ două luni, persoanele care vor să doneze sânge, dar prezintă multe înţepături de ţânţari”, precizează dr. Doina Goşa.

Măsuri similare au fost luate şi în alte centre de transfuzie sanguină din ţară.
„În afară de scăderea numărului de donatori a apărut şi această problemă cu virusul West Nile context în care suntem nevoiţi să amânăm de la donare pentru o perioadă de o lună donatorii care stau în zonele unde s-au înregistrat cazuri de îmbolnăvire. Asta deoarece acest virus nu se transmite de la om la om, în schimb se transmite prin sânge, iar dacă persoanele sănătoase ar fi luat acest virus pot să-l transmită prin sângele care se transfuzează”, a explicat în presa locală dr. Elena Butnaru din cadrul Centrului de Transfuzie Sangvină Brăila.

De alfel, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) transmite unităţilor de hematologie orice caz de infecţie cu virusul West Nile confirmat, pentru a scoate de la donare orice persoană care ar putea avea o astfel de boală.
Aceste măsuri de supraveghere la nivel naţional sunt motivate de numărul mai mare de cazuri de infecţie cu virusul West Nile şi sunt valabile până în luna noiembrie.

Şase decese

"Pe tot sezonul estival au fost 162 de suspiciuni, 48 de cazuri confirmate, 10 care sunt în aşteptare, sunt probabile, dar nu sunt confirmate încă şi din păcate şase decese. În mod direct, Ministerul Sănătăţii nu ia nicio măsură în sensul în care ministerul nu dispune neapărat ceva, ci sunt instituţiile, unele din subordine, altele nu care trebuie să decidă în astfel de cazuri. De exemplu, centrele de transfuzii, Centrul de Transfuzii din Bucureşti testează suplimentar sângele donat prin tehnologie NAT pentru a elimina riscul de transmitere a virusului prin transfuzii. În alte centre care nu dispun tehnologia NAT, se redirecţionează donarea pe o perioadă de circa 28 de zile dintr-o arie geografică în jurul domiciliului persoanei infectate", a precizat, pentru Medifax, purtătorul de cuvânt al ministerului sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu.

Conform Directivei 2004/33/EC privind securitate sângelui şi produselor din sânge donate, se impune restricţia de la donare timp de 28 de zile, în zona în care apar cazuri umane de infecţie West Nile. Este o boală infecţioasă produsă de virusul West Nile (VWN) care este transmis prin înţepătura de ţânţar. La om, în majoritatea cazurilor, infecţia are manifestări subclinice, iar când acestea sunt tipice, spectrul clinic şi severitatea pot fi foarte variate.

Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Bucureşti (14) şi Brăila (12), fiind urmate de Galaţi (6), Ilfov (5), Ialomiţa (5), Iaşi (4), Bacău (3), Dolj (3), Olt (3), Giurgiu (2), Prahova (2), Constanţa, Mehedinţi, Mureş, Tulcea, Teleorman, Vâlcea – cu câte un caz.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră