Ciroza in faze avansate : vindecare intre 95%-100% cu noile terapii

26 Apr 2015
Ciroza in faze avansate : vindecare intre 95%-100%  cu noile terapii
 Aproximativ 10.000 de specialisti s-au reunit la Viena, la Congresul International al Ficatului, pentru a discuta despre cele mai noi tratamente contra bolilor hepatice. In principal, au fost abordate aspecte legate de hepatite, in mod special, hepatita C care se extinde ingrijorator. Din fericire, noile terapii antivirale indica rezultate excelente. « Ele se confirma in viata de zi cu zi », subliniaza profesorul Stanislas Pol de la Spitalul Cochin din Paris in cadrul Congresului EASL (European Association for the Study of the Liver).

Profesorul Stanislas a prezentat un studiu efectuat pe pacienti suferinzi de ciroza provocata de hepatita C. Specialistul a anuntat ca a obtinut vindecari intre 95%-100% la acesti pacienti cu numai 2-3 antivirale foarte recente. Si aceasta performanta a fost obtinuta la pacienti cu ciroza in faze avansate. Ceea ce , spune specialistul, nu a reusit pana acum. Aceste vindecari, confirmate prin eliminarea virusului din organism, este urmata de o ameliorare rapida a starii generale de sanatate a pacientului.

Tratamentul dureaza, in general, 12 saptamani si in scurt timp pacientii isi recapata energia de mult pierduta, povesteste profesorul Christophe Hezode (Spitalul Henri-Mondor, Creteil). Din pacate, noile terapii extrem de eficiente sunt rezervate cazurilor grave si aceasta din cauza costurilor foarte mari ale tratamentelor. Dar ele au avantajul ca vindeca o boala cronica severa, majoritatea pacientilor cu aceasta suferinta fiind pe liste de asteptare pentru un transplant hepatic.

La acelasi Congres de la Viena, a fost prezentata o cercetare realizata la Deusto Business School din Spania, numita « Hepatita C. Marea fotografie ». Aceasta cercetare trage un puternic semnal de alarma, deoarece, anual, la nivel global, se inregistreaza aproximativ 4 milioane de noi cazuri de hepatita C, estimandu-se ca numarul total al persoanelor infectate cu virusul hepatitic C, este intre 130 si 170 de milioane.

Cercetarea subliniaza ca multe persoane infectate cu virusul hepatitic C nu stiu acest lucru important pentru sanatatea lor si a celor din jurul lor. Autorii cercetarii insista asupra proportiei extrem de mici a celor care beneficiaza de tratament contra hepatitei C si asupra necesitatii controlului, depistarii precoce si preventiei acestei boli cu consecinte dezastruoase.

In tara noastra, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a afirmat in repetate randuri ca se poarta negocieri cu companiile producatoare pentru introducerea pe listele de medicamente a noilor molecule contra hepatitei C. Negocierile vizeaza obtinerea unor preturi acceptabile, in conditiile in care Romania are un numar mare de pacienti cu hepatita C, dar are un buget modest la dispozitie. (M.M.).

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră