Virulența unui parazit este diferită în funcție de momentul zilei când contaminează organismul!

11 Sep 2017 | scris de Magda Marincovici
Virulența unui parazit este diferită în funcție de momentul zilei când contaminează organismul!

A fi infectat de un parazit dimineața sau seara nu are același impact asupra organismului și sistemului imunitar, potrivit unui recent studiu efectuat în Canada: ora infecției face diferența. 

Este știtut că organismul este mai expus la infecții în anumite circumstanțe, cum sunt oboseala și sezonul rece. Mai nou, ora infectării ar avea o influență asupra virulenței bolii, potrivit cercetătorilor de la Universitatea McGill din Canada, transmite BFMTV.

Momentul din zi ar putea avea o importanță majoră în diferența de intensitate a infecțiilor parazitare, deoarece funcționarea corpului omului este diferită în de-a lungul zilei, sub controlul ceasului biologic. 

Cercetătorii din Canada au stabilit recent că acest ceas biologic influențează gravitatea infecției parazitare, mai precis dacă e transmisă ziua sau noaptea. Este o descoperire care, potrivit cercetătorilor din Canada, ar putea deschide calea unor noi tratamente și strategii de prevenție.

Cercetătorii au ajuns la această concluzie studiind paraziții din familia Leishmania, transmiși prin înțepătura musculițelor (Phlebotomidae). Acești paraziți sunt responsabili de leishmanioze, boli care se disting prin afecțiuni ale pielii sau viscerale, foarte invalidante, chiar letale, dacă nu sunt tratate corect și la timp. Institutul Pasteur estimează la aproximativ două milioane numărul noilor cazuri de leishmanioze anual, în lume. Din păcate, aceste parazitoze sunt, în prezent, considerate ca boli neglijate.

Cercetătorii din Canada au dorit să studieze aceste boli, deoarece, deși sunt mai frecvente în regiunile tropicale, modificările climatice ar putea provoca răspândirea lor. Autorii studiului au descoperit la șoareci o variație marcată de răspunsul imunitar la parazit, în funcție de ora la care acesta a fost injectat. Cercetările noastre anterioare au arătat că sistemul imunitar este dotat cu propriul lui ceas biologic.

Mecanismul de apărare a organismului este mai mult sau mai puțin activ în diferitele momente ale zilei, explică Nicolas Cermakian, autorul principal al studiului publicat în Scientific Reports. Mai precis, cercetătorii au constatat că parazitul Leishmania era mai virulent la începutul nopții. Dar, în mod paradoxal, această perioadă corespunde momentului în care răspunsul imunitar este cel mai puternic. Și atunci se pune întrebarea de ce provoacă boala parazitul transmis printr-o insectă care înțeapă într-un moment când sistemul imunitar oferă o protecție maximă. De fapt, pentru a ajunge să se dezvolte în organismul-gazdă, parazitul trebuie să declanșeze un răspuns imunitar puternic, activând celulele inflamatorii pe care le folosește pentru a se multiplica în locul infecției. 

Știam că ritmurile circadiene ale sistemului imunitar pot să controleze infecțiile virale și bacteriene, dar acum este pentru prima dată când acest lucru este demonstrat pentru o infecție parazitară și pentru o infecție transmisă de un vector, adaugă profesorul Cermakian.

Cercetătorii doresc acum să afle mai multe detalii legate de acest proces. Dacă se ajunge la descoperirea modului cum operează reglarea interacțiunilor gazdă-parazit în funcție de momentul zilei, s-ar putea să luptăm mai eficient și contra altor boli transmise de insecte, concluzionează profesorul Cermakian. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră