Medicamentele contra răcelilor pot provoca accidente cardiovasculare

27 Iun 2015
Medicamentele contra răcelilor pot provoca accidente cardiovasculare
Medicamentele vasoconstrictoare administrate oral pot provoca o îngustare a vaselor de sânge, în special a arterelor, mărind riscul accidentelor cardiovasculare şi neurologice (accident vascular cerebral, tulburări compulsive), avertizează Academia Naţională de Medicină a Franţei. Medicamentele vasoconstrictoare sunt prescrise în rinite, sinuzite, rinofaringite cu scopul de a reduce scurgerile nazale şi obstrucţia căilor respiratorii. Despre aceste medicamente se ştie că pot provoca uscăciunea gurii, insomnie, anxietate, migrenă, transpiraţii, tulburări digestive.

Profesorul Jean-Paul Giroud, specialist în farmacologie şi membru al Academiei Naţionale de Medicină a Franţei, precizează că aceste medicamente luate pe gură pot fi la originea unei îngustări a vaselor de sânge, în special a arterelor. Consecinţa: aceste medicamente măresc tensiunea arterială şi, astfel, riscul de accidente cardiovasculare şi neurologice. De precizat că aceste efecte secundare pot fi mai grave în cazul pacienţilor hipertensivi şi persoanelor în vârstă.

Potrivit Academiei Naţionale de Medicină a Franţei, datele farmacovigilenţei arată că aceste efecte nedorite declarate sunt rare, dar grave în cazuri imprevizibile. De altfel, profesorul Giroud semnalează că aceste efecte nu sunt niciodată menţionate şi abia după explorări ar putea fi stabilit că aceste medicamente ar putea fi la orginea multor accidente cardiovasculare sau neurologice înregistrate anual.

Prof. Giroud este contrariat de faptul că « formele orale mai puţin eficiente pentru scurgerile nazale să fie disponibile fără reţetă, în timp ce vasoconstrictoarele administrate sub formă locală să fie disponibile numai pe bază de prescriţie medicală.

O comisie a Academiei a analizat toate informaţiile de farmacologie fundamentală şi clinică privitor la această clasă de medicamente. Şi a ajuns la concluzia că, dacă raportul beneficii/risc este defavorabil vasoconstrictoarelor administrate oral, acestea să fie eliberate exclusiv pe baza de reţetă medicală, precizează site-ul Doctissimo.

Profesorul Giroud reaminteşte că orice medicament, eliberat cu sau fără reţetă medicală, rambursabil sau nu poate provoca accidente. Aspirina poate provoca probleme grave persoanelor care prezintă tulburări ale stomacului şi, de asemenea, interacţionează cu multe medicamente. Paracetamolul poate cauza o toxicitate severă dacă se depăşeşte dozele recomandate.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră