Vaccinurile obligatorii, o problemă rezolvată parţial

10 Mai 2016 | scris de Magda Marincovici
Vaccinurile obligatorii, o problemă rezolvată parţial

Surse din Ministerul Sănătăţii susţin că problemele sunt create de producătorul şi distribuitorul acestui vaccin, care se prelungeşte de aproximativ trei luni. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Victor Strâmbu, spune că, din cauza duratei de producţie foarte mari, apar discontinuităţi în aprovizionare. În opinia acestuia, vaccinul va fi găsit „cât mai repede”. „Au fost, da, ştiu, nişte probleme între producători, distribuitori. Nişte probleme ale lor pe care ar trebui să le soluţionăm. Din punctul nostru de vedere, nu a fost niciun fel de întârziere, spune secretarul de stat Victor Strâmbu.

Specialiştii din comisia de vaccinologie subliniază că Ministerul Sănătăţii a făcut toate demersurile pentru achiziţionare la timp a vaccinurilor, dar este o problemă la nivel europeană între cei doi mari furnizori.

Pe de altă parte, medicii epidemiologi subliniază că aceste pauze în aprovizionarea cu preparatelor vaccinale în doze suficiente are consecinţe asupra copiilor.
Prof. dr. Doina Azoicăi, medic epidemiolog, spune că, ideal, este să se respecte schema de vaccinare şi momentele precizate în programele de vaccinare obligatorie. „Copiii nevaccinaţi sunt receptivi la infecţii, dar nu este obligatoriu ca toţi să se îmbolnăvească atunci când vin în contact cu potenţiala sursă de agent patogen”, spune prof. dr. Azoicăi.

Este vorba de vaccinuri care protejează de boli grave, cum sunt poliomielita, tetanosul, difteria, hepatita B etc.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră