Destinationsante. Ce vaccinuri trebuie sa faca femeia inainte de a ramane insarcinata

23 Apr 2015
Destinationsante. Ce vaccinuri trebuie sa faca femeia inainte de a  ramane insarcinata
 Sarcina este o stare naturala. Totusi, ea presupune o minima pregatire in special pentru a preveni unele boli care ar putea avea consecinte severe asupra copilului si a mamei. De aceea, este bine sa faceti anumite vaccinuri inainte de a ramane insarcinata. Patru vaccinuri sunt recomandate pentru prevenirea unor boli periculoase in timpul sarcinii: rubeola, rujeola, oreionul si varicela. Imunizarea se efectueaza inainte de sarcina, deoarece unele vaccinuri au contraindicatie in timpul sarcinii.

Este cazul in special al vaccinurilor contra difteriei, rabiei, hepatitei A, rubeolei si rujeolei. Doar vaccinul antigripal, contra poliomielitei si tetanosului pot fi facute la inceputul sarcinii. Vaccinul contra gripei este, de altfel, recomandat femeilor insarcinate. Bebelusii vor fi, astfel, protejati in primele luni de viata, daca mama a fost vaccinata. Trebuie sa stim ca rubeola poate provoca avortul si malformatii ale fatului. Riscul de avort spontan este, de asemenea, crescut in caz de rujeola. Virusul rujeolic mai poate fi cauza nasterii bebelusului prematur sau decedat, a pneumoniei sau encefalitei la viitoarea mama. Asadar, este foarte important vaccinul trivalent asociat rubeolei si rujeolei, inainte de sarcina. Recomandarea vizeaza in special tinerele nascute dupa 1980, care nu au mai beneficiat de vaccinurile administrate in copilaria mica. De asemenea, varicela poate fi la originea multor complicatii asupra mamei: pneomonie, suprainfectii bacteriene, meningita sau encefalita; asupra copilului: afectarea grava a epidermei, oaselor, ochilor sau creierului, reaminteste Institut National de Prevention et d'Education pour Sante. De altfel, varicela care precede sau urmeaza nasterii creste riscul de moarte subita a bebelusului. In consecinta, femeile neimunizate trebuie sa primeasca doua doze de vaccin inainte de a ramane insarcinate.

Odata venit pe lume, bebelusul este extrem de fragil. Pentru a-l proteja de virusul tusei convulsive care poate avea consecinte majore, trebuie vaccinati toti membrii familiei: parintii, fratii si surorile, bunicii, inclusiv baby-sitter. (M.M.)

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră