Vaccinul universal contra gripei este posibil!

25 Aug 2015
Vaccinul universal contra gripei este posibil!
Virusul gripei se schimbă în fiecare an, iar vaccinul trebuie să se adapteze, de aceea ideea unui vaccin universal este una extraordinară. Şi se apropie de realizare, scrie franceinfo.fr. Două studii importante, publicate la 24 august, ar putea accelera dezvoltarea unui vaccin antigripal universal.

Realizarea unui vaccin unic, care să protejeze contra tuturor tulpinilor de virus gripal, face obiectul unor cercetări de mai mulţi ani, fără ca vreunul să fi fost testat până acum pe om.

Cele două studii, publicate în revista britanică Nature şi revista americană Science afirmă că au demonstrat „dovada de concept” a vaccinurilor universale pe animale. Un rezultat primit favorabil de mai mulţi experţi, care subliniază totuşi că vânzarea în farmacie a unui astfel de vaccin nu va fi aşa rapidă.

În studiul publicat de Nature, cercetătorii de la Institutul american de Alegerii şi Maladii Infecţioase precizează că au testat cu succes vaccinurile pe animale care prezintă aceleaşi simptome ca omul.

Vaccinurile tradiţionale contra gripei utilizează viruşi întregi inactivaţi (injectabili) sau atenuaţi (spray nazal) şi trebuie actualizaţi anual, în funcţie de tulpinile care circulă în cealaltă emisferă. Virusul gripei evoluează în permanenţă.

În celălalt studiu, publicat de revista americană Science, un grup de cercetători conduşi de Antoinette Impagliazzo du Crucell Vaccine Institute, un Institut de cercetare al laboratorului farmaceutic Janssen, a anunţat că a testat un vaccin care ar conferi o protecţie completă unor şoareci şi un răspuns imunitar amplu la maimuţe.

Cele două echipe şi-au concentrat cercetările pe elementul virusului care este principala ţintă a anticorpilor: hemaglutinina, o proteină prezentă la suprafaţa virusului, responsabilă, în parte, de schimbarea anuală a vaccinului.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră