Vaccinul ROR: 115.000 de doze achiziționate în regim de urgență! În zece județe, s-a ajuns la fundul sacului! Rujeola a provocat 18 decese!

05 Apr 2017 | scris de Magda Marincovici
Vaccinul ROR: 115.000 de doze achiziționate în regim de urgență! În zece județe, s-a ajuns la fundul sacului! Rujeola a provocat 18 decese!

În zece județe s-a epuizat vaccinul ROR (rujeolic-oreion-rubeolic), ministrul Sănății anunțând că a demarat procedura pentru achiziționarea a 115.000 de doze. Anunțul vine pe fondul epidemiei de rujeolă cu care se confruntă țara noastră și al recomandărilor OMS privind necesitatea unor măsuri urgente pentru limitarea consecințelor.

 În ședința de Guvern de miercuri, ministrul Sănătății, Florian Bodog, a anunțat că: 

"În zece județe am fost informat că am ajuns la fundul sacului, motiv pentru care ieri au fost demarate procedurile și azi am semnat demararea procedurii pentru achiziționarea de urgență a unui număr de 115.000 de doze de vaccin ROR. Continuă și procedura de achiziție pe acord-cadru de vaccin ROR".

Premierul Sorin Grindeanu a subliniat că lipsa stocurilor de vaccin în anumite județe nu e o problemă nouă, cerând ministrului Sănătății să-i pună la muncă pe cei din ministerul pe care-l conduce.

"Inclusiv (...) în județul Caraș-Severin apăruse o problemă care mi-a fost semnalată când am fost acolo. V-aș ruga, mai ales pe aceste domenii să lucrăm preventiv, să nu aflăm peste noapte că nu avem anumite stocuri. V-aș ruga să-i puneți la muncă pe cei din ministerul pe care îl gestionați astfel încât să evitați situații de acest tip. Asta e ceea ce îmi doresc să faceți și vă rog să o faceți", a spus prim-ministrul.

Totuși, ministrul Florian Bodog a anunțat că atât vaccinul hexavalent, cât și cel tetravalent au ajuns în țară conform calendarului programat și că din acest punct de vedre nu mai este  problemă. 

"Acolo deja nu mai avem o problemă. Mai rămâne problema vaccinului hepatitic B pediatric. Am achiziționat toate cantitățile disponibile pe piață de la toate firmele și mai avem încă o ofertă din partea Guvernului norvegian (...) de 10.000 de doze care au venit ca urmare a activării procedurii europene de urgență", a precizat ministrul Sănătății.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră