Unul din cinci decese la nivel mondial, cauzat de alimentația nesănătoasă

08 Apr 2019 | scris de A.V.
Unul din cinci decese la nivel mondial, cauzat de alimentația nesănătoasă

Peste 10 milioane de decese la nivel mondial în 2017 au fost legate de persoanele care mănâncă diete sărace, bogate în zahăr, sare și carne prelucrată care contribuie la dezvolatrea  bolilor de inimă, cancerului și diabetului, a constatat un studiu global.

Cercetarea, publicată la 3 aprilie online în ”The Lancet”, a constatat că printre 195 de țări studiate, inclusiv România, proporția de decese legate de regimul alimentar a fost cea mai mare în Uzbekistan și cea mai mică în Israel. Statele Unite au ocupat locul 43, în timp ce Marea Britanie era pe locul 23, China 140 și India 118.

În România, 71.287 de oameni au murit din cauza dietei.

Consumul de alimente mai sănătoase, cum ar fi fructele cu coajă lemnoasă și semințele, laptele și cerealele integrale a fost, în medie, prea scăzut, iar oamenii consumau prea multe băuturi zaharoase și prea mult carne prelucrată și sare. Această a condus la unul din cinci decese în 2017.

Studiul ”Global Burden of Disease” studiază tendințele din 1990 până în 2017 privind consumul a 15 factori alimentari.

Chris Murray, directorul Institutului de Metrologie și Evaluare a Sănătății de la Universitatea din Washington, care a condus lucrarea, a spus că cercetarea “confirmă ceea ce mulți au crezut de mai mulți ani”.

”Dietele sărace și nesănătoase sunt responsabile pentru mai multe decese decât orice alt factor de risc din lume”, a spus el.

Studiul sugerează că principalii factori de risc alimentar sunt consumul ridicat de sodiu sau consum redus de alimente sănătoase, cum ar fi cerealele integrale, fructele, nucile și semințele și legumele.

Analiza a constatat că oamenii mănâncă doar 12% din cantitatea recomandată de nuci și semințe – un aport mediu de 3 grame pe zi, comparativ cu cele recomandate de 21 g – și consumă mai mult de 10 ori cantitatea recomandată de băuturi zaharoase.

Dietele bogate în zahăr, sare și grăsimi rele sunt cunoscuți factori de risc pentru boli de inima, accident vascular cerebral, diabet și multe tipuri de cancer.

Dieta globală a inclus, de asemenea, mai puțin de un sfert din cantitatea recomandată de cereale integrale – o doză medie de 29 g pe zi comparativ cu 125 g recomandată – și aproape dublă față de cantitatea recomandată de carne procesată – aproximativ 4 g pe zi cu cele 2 g recomandate.

Într-o defalcare a deceselor legate de regimul alimentar, studiul a constatat că din cele 11 milioane în 2017, aproape 10 milioane au fost cauzate de boli cardiovasculare, în jur de 913. 000 de cancer și aproape 339.000 de diabetul de tip 2.

Decesele anuale legate de regimul alimentar au crescut de la 8 milioane în 1990, dar până acum cercetătorii afirmau că acest lucru s-a datorat în mare parte creșterii populației și îmbătrânirii populației.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră