Un tribunal olandez a autorizat un copil de 12 ani să refuze chimioterapia

12 Mai 2017 | scris de Magda Marincovici
Un tribunal olandez a autorizat un copil de 12 ani să refuze chimioterapia

Un băiat în vârstă de 12 ani, suferind de o tumoră cerebrală, a fost autorizat, vineri, de un tribunal din Olanda să refuze chimioterapia, decizie care vine în sensul dorinței tatălui acestui copil, transmite AFP.

În noiembrie, David a fost diagnosticat cu o tumoră. El a fost operat și tumora a fost extirpată, după care a făcut radioterapie, a explicat tribunalul. Totuși, medicii au mai recomandat și chimioterapie, dar David nu mai vrea să urmeze acest tratament și este susținut în acest sens de mama lui, mai precizează tribunalul.

Tatăl băiatului a depus o cerere la tribunalul din Alkmaar, localitate din nordul Olandei, contra serviciilor locale, estimând că fiul lui ar fi forțat să facă un tratament suplimentar. David a fost susținut de psihologi. De altfel, psihologii au ajuns la concluzia că pacientul este în toate facultățile mentale, are o stare de spirit bună, o mare dorință de a trăi, dar sunt îngrijorați în privința efectelor secundare ale chimoterapiei.  

Judecătorul a explicat că înțelege preocupările tatălui, dar estimează că nu este niciun motiv de a nu respecta alegerea lui David, a concluzionat tribunalul. El poate evalua ceea ce crede că este în interesul lui și înțelege consecințele actelor sale, inclusiv pe cele negative, a adăugat judecătorul.

Acesta s-a referit, totodată, la legea olandeză a eutanasiei, care autorizează minorii în fază terminală, cu vârste între 12 și 18 ani, să opteze pentru un sprijin la sfârșitul vieții. Legea permite copiilor de 12 ani și peste această vârstă să ia decizii privitoare la propriile tratamente în cazuri unor afecțiunii mortale.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră