Un oraş întreg din România dispare, în fiecare an

09 Iun 2019 | scris de M.C.
Un oraş întreg din România dispare, în fiecare an

Anual, întreaga populație a unui oraș precum Voluntari dispare. Sunt români care mor în urma unui accident vascular cerebral (AVC). 

Deşi pare incredibil, 61.552 oameni suferă un AVC în fiecare an în România, conform studiului The Burden of Stroke in Europe, realizat de Kings College, pentru Stroke Alliance for Europe.

Dintre aceștia, 54.272 mor. Specialiștii estimează că incidența este în continuă creștere, iar vârsta de risc pentru AVC este în continuă scădere.

De altfel, la 14 mai, întreaga Europă a tras un semnal de alarmă cu privire la acest pericol pe care l-am putea preveni. Neuroaxis, prima clinică integrată de neurologie din București, s-a alăturat acestui demers şi şi-a deschis porţile, pentru conştientizarea acestui pericol.

Clinica a pus la dispoziţia publicului vedete, persoane publice, pacienți și aparținători, dar și o echipă completă de medici, care se ocupă de prevenția și tratarea AVC, care au răspuns la toate întrebările legate de AVC. 

Un accident vascular cerebral are loc atunci când este întreruptă sau sever diminuată circulaţia sângelui către o anumită regiune din creier, celulele creierului încep să moară la câteva minute de la întreruperea circulaţiei sângelui.

AVC reprezintă o urgenţă medicală, tratamentul precoce este esenţial şi poate limita nivelul afectării, explică specialiştii clinicii Neuroaxis. Cu cât se iniţiază tratamentul mai repede, cu atât există şanse mai mari să salvezi celulele din creier.

Factori care ţin de regimul de viaţă – vârsta, sexul masculin-feminin, supraponderabilitate, obezitate, sedentarism sau lipsa activităţii fizice, consumul excesiv de alcool, consumul anumitor droguri (cocaine, metamfetamine); factori influenţaţi de una/mai multe condiţii medicale: hipertensiune arterială, fumat sau fumatul pasiv, hipercolesterolemie, diabet zaharat, apnee în somn, insuficienţa cardiacă sau alte boli asociate sistemului cardiovascular.

După AVC este esenţială pentru recuperarea deficitelor neurologice dobândite, pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii şi întoarcerea la un grad de independenţă cât mai bun.

Programele de recuperare se stabiliesc împreună cu echipa de reabilitare în funcţie de deficitele neurologice dobândite în urma accidentului vascular. Asftel s-ar putea să fie nevoie de kinetoterapeut, logoped, ergoterapeut, asistent social, dietetician, asistent medical, psiholog, medic psihiatru, medic neurolog.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră