Un nou simptom al gripei: urticaria

01 Feb 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Un nou simptom al gripei: urticaria

O asistentă medicală din Blair, Nebraska, a distribuit o fotografie cu pielea infectată a fiului ei pentru a avertiza părinții necunoscători despre un nou simptom al gripei, relatează techtimes.com.

Brodi Willard a relatat pe Facebook că a descoperit pentru prima dată urticaria când fiul ei Seb a venit vineri la școală. Se scărpina neîncetat și, de fiecare dată, pielea arăta mai rău.

Ca remediu, Willard și soțul ei i-au făcut o baie şi i-au schimbat hainele, dar fără rezultat. Atunci, mama copilului a decis să apeleze la pediatru.

Willard a aflat de la medic că alți doi copii au venit mai devreme la clinică , manifestând exact aceleași simptome ca și fiul ei, iar ambii au fost testaţi pozitiv la gripă. Ceea ce a determinat-o să-l ducă pe Seb la testare, iar testele au confirmat ulterior că băiatul a contactat virusul gripei B.

"Nu avusese nici un simptom, nici febră, nici tuse, nici nas înfundat, doar urticarie. Vă rugăm să vă supravegheați copiii, şi, dacă fac urticarie, vă rugăm să sunați pediatrul", scrie ea pe un post din Facebook.

Postarea ei a generat un val enorm de răspunsuri de la alți utilizatori de medii sociale, unii dintre ei susținând că și copiii lor au aceleaşi probleme.

O altă mamă din Texas, Shannon Silvernail, a intrat în alertă după postarea lui Willard şi şi-a testat fiul. În mod similar, el s-a trezit luni cu urticarie, fără a prezenta nici un alt simptom comun al gripei.

Silvernail a anunţat că, după testare, fiul ei a fost găsit pozitiv pentru virusul gripal A. Acest caz special este rezultatul unei "schimbări antigenice", spune CDC. Acest tip de mutație creează un nou subtip de gripă A la care majoritatea oamenilor nu sunt imuni.

O astfel de schimbare s-a produs în primăvara anului 2009, când un virus H1N1 a suferit o mutație naturală. Cu o nouă combinație genetică, a infectat mii de oameni, provocând o epidemie mortală.

Începând cu 1 februarie, postul lui Willard a fost distribuit de mai mult de 235.000 de ori pe Facebook și a primit mai mult de 14.000 de comentarii și 30.000 de reacții.

Dezvoltarea unui simptom complet nou nu este imposibilă, deoarece experții în sănătate au explicat că virusurile gripale suferă mereu mutaţii. În prezent, există mai multe tulpini ale virusului gripal care circulă, ducând la un sezon de gripă extins, care va continua până în luna martie.

Dr. Julie Linderman, de la Inwood Village Pediatrics din Texas, avertizează părinții că, dacă nu văd nici un progres la copiii lor bolnavi de gripă în a 3-a sau a 4-a zi de boală, temperatura e în creștere și tuşesc, atunci ar trebui să solicite imediat asistență medicală.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră