Un nou medicament pentru boala Parkinson dezvoltat în Finlanda a obținut rezultate promițătoare în testele realizate pe animale

19 Feb 2020
Un nou medicament pentru boala Parkinson dezvoltat în Finlanda a obținut rezultate promițătoare în testele realizate pe animale

O nouă moleculă dezvoltată de cercetători din Finalanda a obținut obținut rezultate promițătoare în testele realizate pe animale, reușind să încetinească sau chiar să oprească progresia bolii, scrie 360medical.ro

Molecula, numită BT13, crește nivelul de dopamină, substanță cu un rol-cheie în apariția afecțiunii, și protejează neuronii ce produc dopamină.

Boala Parkinson apare atunci când neuronii care produc dopamină, o substanță ce ajută la coordonarea mișcărilor mușchilor, nu mai funcționează corespunzător sau mor.

Rezultatele studiului, realizat de cercetători de la universitatea din Helsinki, au fost prezentate săptămâna aceasta în publicația științifică Movement Disorders.

Astfel, în testele realizate pe șoareci la care a fost injectat medicamentul, efectul a fost o creștere a nivelului de dopamină în creier. În plus, BT13 a activat un receptor specific în creier, care are un rol de protejare a neuronilor.

În general, atunci când pacienții sunt diagnosticați cu Parkinson, ei au pierdut deja 70-80% din neuronii producători de dopamină.

Tratamentele actuale maschează simptomele, dar nu încetinesc și nici nu opresc progresia bolii. De asemenea, tratamentele curente nu pot preveni pierderea neuronilor, astfel că nivelul de dopamină continuă să scadă, agravând în timp simptomele.

Cercetătorii finlandezi lucrează acum la îmbunătățirea proprietăților moleculei BT13 pentru a o face mai eficientă ca tratament potențial pentru boala Parkinson.

Cercetările au pornit de la studiile anterioare realizate cu o altă moleculă, numită GDNF, un tratament experimental pentru Parkinson care a demonstrat unele efecte promițătoare, chiar dacă limitate.

Spre deosebire de GDNF, BT13 este o moleculă mai mică, capabilă să depășească bariera hematoencefalică, ce protejează creierul prin menținerea unei homeostaze constante, separată de circulația sanguină.

Totuși, este nevoie de realizarea de studii clinice cu pacienți pentru a observa dacă medicamentul este eficient la oameni.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră