Un cip implantabil în creier pentru recuperarea vederii și auzului!

26 Iul 2017 | scris de Magda Marincovici
Un cip implantabil în creier pentru recuperarea vederii și auzului!

Inginerii americani de la Universitatea Rice (Texas) lucrează la un proiect foarte ambițios: un cip implantat în creier, capabil să refacă vederea sau auzul, transmite Sciences et Avenir.

Problema este că proiectul înseamnă costuri de milioane de dolari... Din fericire pentru grupul de ingineri americani, DARPA, Agenția americană pentru proiecte de cercetare în apărare) susține proiectul, acordând patru milioane de dolari pentru patru ani, se precizează într-un comunicat. 

În prezent, proiectul este în stadiul de prototip. Cipul se va implanta la nivelul cortexului, cu scopul de a stimula milioane de neuroni. Acest implant are zeci de electrozi și va fi capabil să primească informații vizuale și auditive și să le transmită direct zonelor din creier capabile să le trateze (arii auditive și vizuale). A implanta electrozi pentru stimularea unor zone ale creierului nu este un principiu nou: numit ”stimulare cerebrală profundă” , el este folosit în special în tratamentul maladiei Parkinson. Dar acestea sunt sisteme cu doar 16 electrozi, sunt limitate pentru a reuși să refacă vederea sau auzul, explică Jacob Robinson, care face din acest proiect numit FlatScope.

La acest cip ar trebui să fie integrat un microscop foarte mic, realizat de o altă echipă de la Universitatea Rice. Când FlatScope va fi activat, acest microscop va observa și va înregistra activitatea cerebrală a creierului care este încă mai puțin cunoscută specialiștilor. Și aici, din nou, proiectul este extrem de ambițios: a monitoriza peste un milion de neuroni simultan! Sistemul va avea sute de electrozi și neuronii vor fi vizulalizați cu ajutorul proteinelor bioluminiscente.

Microscopul va înregistra imagini 3D și vom putea vedea suprafața creierului dar și într-o anumită profuzime, explică Ashok Veeraraghavan, co-autor al proiectului. În acest stadiu, nu știm încă limitele, dar sperăm să vedem la nivelul a cel puțin de 500 de microni, mai adaugă acesta. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră