Chirurgie de excepţie la Spitalul Militar: Tumoră la pancreas, în stadiu avansat, aproape inoperabilă, eliminată complet

17 Mai 2016 | scris de Magda Marincovici
Chirurgie de excepţie la Spitalul Militar: Tumoră la pancreas, în stadiu avansat, aproape inoperabilă, eliminată complet

Potrivit unui comunicat, în data de 10 mai 2016, în Secţia Chirurgie Generală I din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” a fost realizată o intervenţie chirurgicală cu grad foarte ridicat de dificultate şi complexitate, aplicată, la acest moment, numai în centre medicale terţiare, supraspecializate în chirurgia hepato-bilio-pancreatică.

Intervenţia s-a efectuat unei paciente, în vârstă de 64 de ani, diagnosticată cu icter mecanic prin neoplasm de cap de pancreas, în stadiu avansat, cu invazii vasculare de vecinătate, considerată ca fiind la limita operabilităţii, având o serie de alte diagnostice asociate care ridicau riscul intra şi post-operator.

Examinarea CT abdomino-pelvină, efectuată pre-operator cu protocol imagistic specific pentru leziuni pancreatice, a revelat o tumoră cefalo-pancreatică cu caracter de malignitate şi diametru de aproximativ 5 cm, cu invazie de arteră hepatică şi venă mezenterică superioară.

În acest context clinic şi paraclinic, echipa chirurgicală, condusă de căpitan medic drd. Augustin Dima şi-a asumat riscul intervenţiei chirurgicale, care a constat atât în îndepărtarea tumorii maligne, în bloc cu structurile vasculare invadate, cât şi reconstrucţia compexă, asociată gestului chirurgical. La intervenţia chirurgicală, care a durat aproximativ 8 ore, au mai participat colonel medic rez. Teodor Artenie, medic primar chirurgie generală şi medic dr. Irina Blaj, medic primar ATI.

Evoluţia post-operatorie a fost favorabilă, fără complicaţiile posibile, descrise în literatura de specialitate, iar în Secţia ATI, pacienta a fost inclusă într-un program, susţinut şi specific, de recuperare ce a necesitat antibioterapie cu spectru larg, nutriţie parenterală, albumină, terapie anticoagulantă adaptată reconstrucţiilor vasculare şi monitorizarea complexă a funcţiilor vitale şi a constantelor biologice.

În acest moment, pacienta a fost retransferată în Secţia Chirurgie Generală I şi se află într-o stare clinică foarte bună, datorită confortului psihic determinat de reuşita intervenţiei chirurgicale şi rapididăţii procesului de recuperare.

În acelaşi comunicat se mai precizează că această intervenţie  face parte dintr-o serie mai largă de intervenţii complexe cu implicarea segmentelor abdominale, toate realizate cu succes în secţia Chirurgie Generală I,datorită supraspecializării căpitanului medic drd. Augustin Dima, care s-a pregătit, timp de doi ani, în două dintre cele mai prestigioase centre de excelenţă în chirurgia hepato-bilio-pancreatică, în Strasbourg, Franţa, sub îndrumarea celor mai renumiţi profesori în domeniu, printre care prof. Philippe Bachellier şi prof. Patrick Pessaux.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră