Reţelele de socializare provoacă tulburări psihice adolescenţilor

03 Aug 2015
Reţelele de socializare provoacă tulburări psihice adolescenţilor
 Un studiu recent efectuat în Canada ajunge la o concluzie alarmantă: „adolescenţii care stau pe reţelele de socializare mai mult de două ore zilnic prezintă riscuri evidente de fragilizare a sănătăţii minţii, de suferinţe psihice şi tentative suicidare.

Studiul, realizat de Agenţia pentru Sănătate a oraşului Ottawa a fost efectuat pe un lot format din 750 de liceeni şi studenţi. Rezultatele indică faptul că adolescenţii, care au deja probleme psihice sunt mai susceptibili de a folosi reţelele de socializare, ceea ce contribuie la crearea şi adâncirea tulburărilor psihice. Legătura dintre folosirea reţelelor de socializare şi problemele de sănătate a minţii sunt complexe, explică doctorul Hugues Sampasa-Kanyinga, coordonatorul studiului. Dar specialistul este de părere că simpla utilizare a reţelelor sociale nu poate explica în totalitate problemele psihologice.

În acest context se pune întrebarea dacă trebuie să interzicem adolescenţilor cu un psihic sensibil să mai folosească reţelele de socializare. Răspunsul îl oferă doctorul Brenda K. Wierderhold de la Interactive Medica Institute din San Diego California. Ea spune că, dimpotrivă, reţelele de socializare reprezintă locul ideal pentru cei care sunt responsabili cu sănătatea publică să ajungă la această categorie de persoane vulnerabile. Facebook, Twitter, Snapchat sau Instagram trebuie să fie nişte instrumente de ajutor psihologic.

Pe de altă parte, Agenţia pentru Sănătate a oraşului Ottawa merge mai departe şi sugerează părinţilor să acorde atenţie maximă comportamentului copiilor lor şi să înţeleagă că folosirea excesivă a reţelelor de socializare este un semn de posibile probleme psihice.


 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră