OMS: Anul trecut, tuberculoza a provocat 1,1 milioane de decese, la fel ca SIDA

28 Oct 2015
OMS: Anul trecut, tuberculoza a provocat 1,1 milioane de decese, la fel ca SIDA
 Mortalitatea provocată de tuberculoză, deși a scăzut în ultimii 25 de ani, a fost echivalentă cu cea provocată de SIDA în 2014, potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), publicat, miercuri, transmite Reuters. Raportul OMS subliniază că majoritatea acestor decese puteau fi evitate. Anul trecut, la nivel global, 1,1 milioane de bolnavi au decedat din cauza tuberculozei; HIV a luat viața a 1,2 milioane de persoane, din care 400.000 erau afectate, în același timp, și de tuberculoză.

Pentru doctorul Mario Raviglione, director programului pentru tuberculoză al OMS, această evoluție arată progresul înregistrat în ultimii zece ani în tratamentul contra SIDA, dar, totodată, diferențele financiare existente în lupta contra celor două boli, ambele printre cele mai ucigătoare.

Vestea bună este că tratamentele folosite contra tuberculozei au reușit, totuși, să salveze 43 de milioane de vieți din 2000 până în prezent, a subliniat dr. Raviglione. Totuși, în continuare, înregistrăm 4.400 de decese zilnic, o cifră inacceptabilă în era în care se poate diagnostica și vindeca practic toate cazurile de tuberculoză, avertizează dr. Raviglione.

Pentru Grania Bridgen, director, Medecine sans frontieres, raportul OMS impune acțiuni susținute pentru a limita povara reprezentată de tuberculoză, o boală veche și curabilă. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră