Tratamentele pentru fertilitate măresc riscul de atac cerebral şi insuficienţă cardiacă

13 Mar 2017 | scris de Magda Marincovici
Tratamentele pentru fertilitate măresc riscul de atac cerebral şi insuficienţă cardiacă

Femeile care au făcut tratament pentru fertilitate şi nu au reuşit să rămână însărcinate sunt expuse unui risc mai mare de boală cardiovasculară pe termen lung, comparativ cu femeile care au rămas însărcinate după o asemenea procedură. 

Am constatat că două treimi dintre femeile care nu au născut după ce au urmat un tratament pentru fertilitate prezentau un risc mai mare de accident vascular cerebral sau de insuficienţă cardiacă, spune doctorul Jacob Udell de la Women'college hospital, principalul autor al studiului, citat de site-ul topsante. 

Studiul a examinat dosarele medicale a 28.442 de femei, care au făcut un tratament pentru fertilitate în Ontario, între aprilie 1993 şi martie 2011. Vârsta medie a femeilor era de 35 de ani. 

Nu am dorit să le speriem pe femeile care fac un tratament pentru a avea un copil. Cu atât mai mult cu cât numărul problemelor cardiovasculare a fost, în final, de 10 la 1.000 de femei, faţă de 6 la 1.000 de femei, care au rămas însărcinate. 

Dar studiul confirmă ipoteza potrivit căreia tratamentele pentru fertilitate reprezintă un risc de complicaţii cardiovasculare viitoare. Femeile care fac acest tip de tratament ar trebui deci să fie monitorizate cu atenţie, spune dr. Jacob Udell. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră