Tratamentele anti-cancer lasă urme asupra sarcinii

24 Mar 2017 | scris de Magda Marincovici
Tratamentele anti-cancer lasă urme asupra sarcinii

 
Un recent studiu, realizat în SUA, arată că tratamentele anti-cancer pot avea, ulterior, consecinţe asupra sarcinii. 

O echipă de cercetători de la Universitatea Carolina de Nord (SUA) a întreprins o anchetă privitor la repercusiunile tratamentelor anti-cancer şi ale chimioterapiei în cazul femeilor care îşi doresc să rămână însărcinate.

Cercetătorii au studiat dosarele medicale ale pacientelor care au fost diagnosticate cu cancer atunci când aveau între 15 şi 39 de ani, între anii 2000 şi 2013. Ei au examinat rezultatele referitoare la starea sănătăţii copiilor, primii născuţi de aceste mame. Au fost evaluaţi 2.500 de bebeluşi aduşi pe lume de mame care au supravieţuit cancerului. 

Prematuri, subponderali la naştere!
Cercetătorii au constatat că bebeluşii născuţi de femei care au învins cancerul sunt mai susceptibile de a veni pe lume prematur (înainte de săptămâna a 37-a de amenoree, 13% dintre naşteri faţă de 9% la femeile care nu au avut cancer).

De asemenea, studiul a evidenţiat că bebeluşii sunt mai expuşi riscului de a veni pe lume sub greutatea normală sau să fie născuţi prin cezariană. 

Pe tipuri de tratamente anti-cancer, rezultatele arată că femeile care au făcut  chimioterapie sunt susceptibile de a naşte înainte de termen şi, de cele mai multe ori,  prin cezariană.

Dar una dintre concluziile cele mai interesante ale acestui studiu este că au fost identificate mii de femei care ar fi putut avea un copil după ce au fost diagnosticate şi tratate pentru cancer, subliniază prof. Hazel Nichols, principalul autor al studiului.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră