Transfuzia ucigașă: Asistenta suspendată și Corpul de control la Spitalul Sfântul Pantelimon București

20 Apr 2017 | scris de Magda Marincovici
Transfuzia ucigașă: Asistenta suspendată și Corpul de control la Spitalul Sfântul Pantelimon București

Asistenta care a efectuat transfuzia greșită a fost suspendată din funcție, iar Ministerul Sănătății a trimis Corpul de control la Spitalul Sfântul Pantelimon din București. Aici, săptămâna trecută, vineri, o asistentă a făcut o transfuzie de sânge dintr-o grupă greșită unui pacient cu altă grupă sanguină și care nu avea indicație de transfuzie. Asistenta și-a dat seama de eroare majoră, a oprit transfuzia și a procedat la efectuarea manevrelor de resuscitare. Dar Imediat, pacientului i s-a făcut rău și spre seară a fost transferat la Spitalul Floreasca, unde a decedat.  

Pacientul suferea de mai multe boli, printre care ciroză. 

„Nu pacientul care a primit sângele avea nevoie de acest sânge. Era sânge total incompatibil. S-a stopat, a fost resuscitat, stabilizat, iar a doua zi a fost dus la Floreasca unde s-a şi produs decesul, în zilele următoare. Noi ştim că (asistenta n.red) a administrat sângele altui pacient decât avea nevoie. Restul personalului a respectat procedurile. Un pacient care urmează să primească sânge trebuie identificat. Dacă nu a fost întrebat dacă tu eşti x, născut atunci, de aici lucrurile pot degenera”, a explicat Florina Mitoiu,  purtătoarea de cuvânt a Spitalului Sfântul Pantelimon.

Ministerul Sănătății a trimis Corpul de Control la Spitalul „Sfântul Pantelimon” și conducerea spitalului a demarat o anchetă internă. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră