Institutul Naţional de Sănătate Publică: Majoritatea toxi-infecţiilor alimentare apar la parastase, botezuri, nunţi

09 Mar 2016 | scris de Magda Marincovici
Institutul Naţional de Sănătate Publică: Majoritatea toxi-infecţiilor alimentare apar la parastase, botezuri, nunţi


În majoritatea cazurilor este vorba despre mese în familie, ocazii speciale – botezuri, nunţi, parastase, hramuri etc. -, mese la restaurant sau fast-food, în sistem catering sau în cantine, unităţi şcolare, internate etc.
Alimentele incriminate cel mai frecvent sunt: lapte şi preparate din lapte (caş, brânză telemea, urdă, smântână, caşcaval), ouă şi preparate din ouă (maioneză, cremă prăjituri), carne şi preparate din carne pui.

Germenii implicaţi au fost stafilococul, salmonella, E.coli.

Specialiştii de la INSP atrag atenţia că în sezonul cald creşte riscul de TIA.

Cele 10 reguli de aur pentru prevenirea TIA

Institutul Naţional de Sănătate Publică reaminteşte că măsurile de prevenire a toxiinfectiilor alimentare au la bază aceleaşi principii, indiferent de etiologia vizată, cunoscute sub numele de “Cele 10 reguli de aur pentru pregătirea corectă a alimentelor” stabilite de OMS:
1. alegerea unor alimente corect prelucrate;
2. prelucrarea completă a hranei;
3. consumarea alimentelor imediat după pregătirea lor;
4. păstrarea corectă a alimentelor preparate/gătite;
5. reîncălzirea integrală a alimentelor preparate/gătite;
6. evitarea contactului între alimentele crude neprelucrate şi cele preparate/gătite;
7. spălarea repetată a mâinilor;
8. păstrarea unei curaţenii stricte pe toate suprafeţele din bucătărie;
9. protejarea alimentelor de accesul insectelor, rozatoarelor şi a altor animale;
10. folosirea exclusiv a apei potabile la prepararea alimentelor.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră