Țigări: Expunerea indirectă afectează sistemul imunitar al nefumătorilor

05 Feb 2017 | scris de Magda Marincovici
Țigări: Expunerea indirectă afectează sistemul imunitar al nefumătorilor

Reziduurile din fumul degajat de țigăril au și ele efecte nefaste asupra sănătății, potrivit unui nou studiu american. Mai precis, afectează compoziția sângelui, a globulelor albe, sistemul imunitar, Se știe  care sunt consecințele tabagismului pasiv asupra sănătății. Iată, acum, cercetătorii dovedesc că reziduurile din fumul țigărilor sunt nocive. Studiul a fost realizat la Universitatea Berkeley (SUA). Cercetătorii au fost interesați să descopere care este impactul expunerii indirecte la tabagism asupra sănătății rozătoarelor, anunță site-ul topsante.

Concret, se vorbește despre expunerea indirectă la tabagism, când un nefumător intră în contact fizic cu o substanță prezentă în reziduurile fumului de țigară depusă pe mochetă, tapițerie, mobilă, covoare... Astfel, dacă intrați în apartamentul în care locuiește un fumător, sunteți victima expunerii indirecte la tutun, anglofonii vorbind despre third-hand somoke.

Timp de trei săptămâni, cercetătorii americani au expus rozătoarele la haine impregnate cu fum de țigară. La finalul experimentului, tinerele rozătoare prezentau modificări ale compoziției sângelui, în special la nivelul globulelor albe, asociate cu reacții inflamatorii sau alergice.

Aceste modificări au persistat timp de 14 săptămâni după încheierea expunerii rozătoarelor nou-născute și două săptămâni, după expunerea rozătoarelor adulte, precizează cercetătorii, care au publicat acest studiu în revista de specialitate Scientific Report. Acum, evident, urmează extinderea studiilor pe oameni.  

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră