Ţigara electronică: risc de şoc electric şi compuşi chimici periculoşi

30 Sep 2015
Ţigara electronică: risc de şoc electric şi compuşi chimici periculoşi
Majoritatea lichidelor şi încărcătoarelor pentru ţigaretele electronice prezintă anomalii, potrivit unei anchete realizate de Direcţia generală a concurenţei,consumului şi combaterii fraudei din Franţa, publicată marţi, 29 septembrie. Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât în Franţa sunt peste 3 milioane de persoane care folosesc acest tip de ţigară. Ne-am oprit asupra acestei informaţii pentru că o considerăm de interes şi în ţara noastră, unde se observă din ce în ce mai des persoane care consideră în mod greşit ţigara electronică mai puţin nocivă sau ca o soluţie intermediară până la renunţarea la acest viciu.

Potrivit acestei anchete, aproape 90% dintre lichidele folosite şi aproape toate încărcătoarele nu erau conforme standardelor. Astfel, din 110 analize chimice efectuate asupra acestor lichide, 9 produse din 10 erau neconforme, etichetele nu erau conforme compoziţiei produsului analizat, în special în privinţa prezenţei sau procentul de nicotină.

6% din aceste produse au fost considerate „periculoase” pentru că nu aveau precizat pe etichete faptul că sunt periculoase sau nu aveau dipozitivul de închidere destinat protecţiei copiilor.

În privinţa încărcătoarelor, din 14 modele analizate, 13 au fost declarate neconforme, din care 9 periculoase, deoarece erau asociate cu riscuri de şoc electric din cauza unei deficienţe de izolaţie, avertizează DGCCRF.

Potrivit unui document al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii publicat anul trecut, sunt dovezi suficiente care indică faptul că ţigările electronice nu emană „simpli vapori de apă”, aşa cum susţin producătorii. Raportul evidenţiază că ţigara electronică este asociată cu probleme severe de sănătate mai ales în cazul adolescenţilor, femeilor însărcinate şi al fătului.

OMS pledează pentru obligaţia producătorilor de a reduce conţinutul şi emisiile de substanţe toxice din ţigarile electronice şi eliminarea compuşilor cu gust de fructe, acadele etc. care sunt de natură să imprime o dependenţă rapidă şi periculoasă mai ales în cazul adolescenţilor. În raportul OMS se mai menţionează că trebuie desfiinţate, din majoritatea locaţiilor, automatele de vândut ţigări electronice.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră