Transplantul de țesut adipos, o soluție pentru tratarea obezității

09 Noi 2015
Transplantul de țesut adipos, o soluție pentru tratarea obezității
 Transplantul de țesut adipos ar putea reprezenta o soluție în cazul persoanelor suferinde de obezitate. „În prezent, nu se știe de ce unele persoane sunt grase și altele slabe. În viitor, poate vom preleva țesut adipos de la pacienții slabi și să-l transplantăm persoanelor obeze. Țesutul adipos ar putea fi folosit, în viitor, ca adjuvant, întrucât sunt celule cu potențial mare, care ar putea rezolva unele probleme pe care noi nu le putem rezolva decât cu medicamente, care uneori sunt toxice. Este un subiect de cercetare sugerat de transplantologie”, a subliniat prof. dr. Constantin Ionescu-Târgoviște, cu ocazia prezentării proiectului Dezvoltarea competențelor în transplant, ce se derulează în prezent în țara noastră. De asemenea, prof. dr. Ionescu-Târgoviște consideră că transplantul este o soluție pentru pacienții dializați. „Jumătate din pacienții dializați, la nivel global, sunt diabetici. Aceștia ar putea beneficia de un transplant de rinichi”, spune prof. dr. Constantin-Târgoviște.

Sunt două exemple din medicina de transplant care a redat viața multor pacienți care trăiesc azi datorită transplantului de ficat, rinichi, inimă, plămâni, pancreas, precum și de țesuturi.

În opinia prof. dr. Radu Deac, directorul executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant, este foarte important ca medicina de transplant să cuprindă o parte mai mare a personalului medical, a populaţiei şi a media, pentru crearea unei mentalităţi favorabile transplantului.

 Competențe în transplant

În acest sens, la ora actuală, un număr de 2.341 de cadre medicale, respectiv 921 de medici şi 1.420 asistente medicale, participă la cursuri, care au scop dobândirea competenţelor necesare transplantului de organe, ţesuturi şi celule. „Unul dintre cele mai importante lucruri pe care vrem să le implementăm prin aceste cursuri este noţiunea de donator, cum se selectează donatorul cum se diagnostichează, ce organe se pot preleva, în ce condiţii şi la ce pot fi ele utilizate”, precizează prof. dr. Irinel Popescu, preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale, managerul proiectului „Dezvoltarea competenţelor în transplant”.

Prin aceste cursuri va creşte numărul medicilor şi asistentelor cu pregătire superioară ce pot participa la actul medical complex numit transplant, începând cu recunoaşterea pacientului care are nevoie de transplant, identificarea donatorilor, transplantul în sine până la urmărirea post-operatorie a pacientului. 

Unul dintre modulele acestui proiect vizează îmbunătăţira ratei de donare de organe. „Acum, am ajuns la peste 100 de donatori pe an. La populaţia României ar fi normal să avem peste 300. Această diferenţă, între ceea ce avem şi ceea ce ar trebui să avem, de fapt şi din păcate, aparţine, în mare măsură, corpului medical, mai puţin populaţiei”, semnalează prof. dr. Irinel Popescu. 

Un alt modul este consacrat imagisticii în transplant, în care s-au făcut progrese imense şi datorită căreia specialiştii au reuşit îmbunătăţirea rezultatelor în mod  spectaculos, realizarea de tipuri speciale de transplant. 

În țara noastră, în ultimii ani, s-a înregistrat o creștere a  numărului operațiilor de transplant renal, hepatic, cardiac și se fac pregătiri pentru transplantul pulmonar. De asemenea, s-a dezvoltat prelevarea de piele, os și cornee, transplantul tisular și transplantul medular. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră