Testul de sânge care identifică femeile predispuse la depresie post-partum

12 Aug 2015
Testul de sânge care identifică femeile predispuse la depresie post-partum
Un test de sânge, efectuat într-un cabinet medical, poate să identifice femeile care prezintă un risc mai mare de depresie post-partum. Există ceea ce numim curent baby-blue şi depresie post-partum sau depresie post-natală.

Baby-blue este o formă de depresie de scurtă durată, de regulă aproximativ trei zile după naştere. Depresia post-partum se poate prelungi şi câteva luni, cu episoade dificile pentru mamă, sub formă de tristeţe, anxietate, stare de disperare. Aceste tulburări o împiedică pe mamă să-şi îndeplinească activităţile zilnice, chiar şi pe cele care-l privesc pe nou-născut.

Potrivit unor studii, 1-3 lăuze din 1.000 suferă de o formă gravă de depresie post-partum, care impune îngrijire medicală de specialitate urgentă, manifestată prin delir, halucinaţii şi chiar tendinţe de a-i provoca un rău copilului.

Ca în cazul oricărei boli, şi în cazul depresiei post-partum importantă este descoperirea înf aze incipiente.
Pentru aceasta cercetătorii americani au reuşit să evidenţieze markerii sanguini care ajută la identificarea femeilor cu risc mai mare de depresie post-partum. ”Ştim că femeile care au suferit de depresie înainte de sarcină sunt mai expuse riscului de depresie după ce au născut, explică Jessica Connelly, co-autor al studiului publicat în revista Frontiers in Genetics. „Totuşi, riscul le pândeşte şi pe femeile care nu au suferit niciodată de depresie înainte de sarcină. Aceşti markeri permit să le identificăm în faze incipiente”, spune Jessica Connelly.

Pentru a descoperi aceşti biomarkeri, cercetătorii s-au focalizat asupra ocitocinei, numită în mod curent „hormonul iubirii şi al ataşamentului”. Acest hormon stimulează contracţiile uterului în timpul naşterii, dar are şi un rol major în menţinerea legăturii dintre mamă şi copil, a legăturii sociale şi a reducerii anxietăţii. De altfel, o cantitate extrem de mică de ocitocină la mamă, după naştere, a fost asociată cu depresia post-partum.

Dacă datele se vor confirma şi pe eşantioane mai mari de femei, cercetătorii speră să definitiveze un test sanguin utilizabil pentru a descoperi viitoarele mame ce prezintă risc de apariţie a depresiei post-partum. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră