Terapia care blochează cancerul pulmonar agresiv

08 Iun 2017 | scris de Magda Marincovici
Terapia care blochează cancerul pulmonar agresiv

Terapia cu Alectinib, care reușește să  blocheze cancerul pulmonar în stadii avansate, a fost  prezentată recent la conferința anuală a American Society of Clinical Oncology (ASCO). Această terapie prelugește cu 15 luni perioada de remisie, comparativ cu tratamentul cu crizotinib, transmite site-ul topsante. 

Studiul, prezentat în cadrul ASCO, a fost efectuat pe un lot format din 303 pacienți care au urmat terapia cu alectinib. Rezultatele arată că această terapie a stopat timp de 15 luni extinderea cancerului pulmonar cu celule non-mici (CPNPC) cu mutație genetică ALK, comparativ cu crizotinib.

Studiul mai arătă că această terapie țintită este asociată cu mai puține efecte secundare. Astfel, pacienții au suferit mai puține metastaze la creier. Dintre pacienți, doar 9% au suferit acest tip de metastaze, comparativ cu 41% din grupul cu altă terapie. 

Dr. Heymach, profesor în cadrul serviciului de oncologia capului și gâtului de la Centrul Anderson al Cancerului din Universitatea Texas (SUA), spune că sunt în curs de  a realiza un tratament care prelungește viața acestor pacienți.  

Această terapie reduce la jumătate riscul extinderii bolii și, totodată, micșorează riscul propagării cancerului sau dezvoltarea bolii în creier, ceea ce poate avea efecte devastatoare asupra pacienților, a declarat Sandra Horning, șeful companiei producătoare.

Faptul că această terapie țintită de a doua generație stopează progresia cancerului pulmonar avansat o perioadă de peste doi ani, împiedicând formarea metastazelor în creier reprezintă un rezultat remarcabil în lupta cu această boală gravă, subliniază doctorul Heymach.

Cancerul pulmonar ocupă locul al patrulea în seria celor mai frecvente cancere, după cel de prostată, sân și colon. În schimb, cancerul pulmonar este pe primul loc în privința supraviețuirii după diagnosticare.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră